USA – Søren Bested – Fra stamceller til mobilbanker

Søren Bested har taget en karrieredrejning så stor, at han ikke tror, det kunne ske i Danmark.

af KARINA O. DAHLGAARD – Dec 2011

Han havde aldrig planlagt, at han skulle flytte til udlandet. Men nu har han boet i fire forskellige verdensdele. Og det er ikke blot de geografiske afstande, der har været store. Danske Søren Bested har også taget et tigerspring fra arbejdet i laboratoriet som kemiingeniør og bioteknolog til et job i direktørstolen hos et stort mobilbankselskab.

Han står i spidsen for den amerikanske afdeling af firmaet, der arbejder med betalingsmuligheder fra mobiltelefonen.

Men vejen dertil har været speciel.

Da Søren Bested fra Videbæk læste til kemiingeniør på DTU, tog han på et halvt års udvekslingsophold i Australien, og her forelskede han sig i Claudine, der kommer fra Singapore. De to fortsatte i et langdistanceforhold, og da Søren Bested var færdig med studierne, flyttede han til Perth. En plan havde han ikke, og han vidste ikke, at det var særdeles svært at få job i Australien, da firmaerne skulle have søgt kvalificeret arbejdskraft i mindst et år, før de måtte ansætte en udlænding. Men Søren Bested var heldig og fik et bioteknologijob, der passede til hans kompetencer.

Her arbejdede han med et enzym, som kan nedbryde farvestof og dermed lysne papir uden brug af kemikalier. Da Claudines stipendium i Australien udløb, havde Singapores regering netop meddelt, at bioteknologi skulle være den femte stolpe under landets økonomi, og at der ville blive hældt 12 mia. dollars i sektoren.

Udnyttede sin chance

Bolden blev spillet direkte til Søren Bested, og han udnyttede chancen. Mens han forskede på universitet i Singapore, mødte han mere eller mindre tilfældigt en mand, der efter flere møder tilbød ham at blive medstifter af et firma, der beskæftigede sig med stamceller fra navlestrenge.

Denne teknik var ikke brugt i Asien på det tidspunkt, og Søren Bested slog til. Han etablerede nye laboratorier i Asien, arbejdede i døgndrift og havde kun telefonen slukket, når han sad på et fly. Efter tre år blev firmaet børsnoteret. Dernæst greb Søren Bested en anden mulighed. Han sendte en ansøgning sammen med 2.000 andre personer, der også havde en MBA og sad i en lederrolle, til World Economic Forum’s Global Leadership Fellows Programme. 300 blev inviteret til heldagsinterview i Genève. 30 personer fra 28 forskellige lande kom med i gruppen. Heriblandt Søren fra Videbæk.

Denne vej så Søren Bested som sin udvej ud af den biotekniske verden. »Det var spændende at bygge laboratorierne op fra bunden, men når man har gjort det fem-seks gange, taber det lidt interesse. Og det var svært at forsvare over for aktionærerne, hvorfor jeg skulle gå fra at være teknisk til en mere forretningsmæssig leder. Jeg var med til transplantationer og andre spændende ting, og det er en helt anden type arbejde, jeg laver i dag. Men jeg fandt ud af, at det på nogle måder var begrænsende, for når man sidder som teknisk chef, vil man nok også gøre det 10 år senere.

Min opgave var at finde ud af, hvordan jeg kunne gå fra en teknisk baggrund – som, jeg stadig tror, var utrolig nyttig – til at forsvare at gå ind i en mere generel lederrolle. Global Leadership programmet er virkelige fokuseret på at udvikle verdens kommende ledere. Så det var helt bevidst, at jeg tog den retning. Jeg mente, at hvis jeg gik igennem forummet, kunne jeg lære nok og få mulighed for at arbejde med mennesker, som var ledere, og på den måde kunne jeg forsvare at arbejde mig ud af den tekniske rolle,« forklarer Søren Bested.

Og det gjorde han så. Netværket viste sig at være enormt vigtigt, og her kunne Søren Bested komme tæt på chefer uden deres følge af underchefer og sekretærer. Søren Bested forklarer, at mange af cheferne kiggede mindre på ens tekniske evner og mere på, hvad de troede, man kunne blive til. Under en uformel snak over en drink nævnte Søren Bested til chefen for Monitise, at han gerne ville tilbage i det private erhvervsliv en dag. »Hvis du nogensinde forlader gruppen, skal du sige det til mig først,« svarede han.

Og på trods af, at fem andre også havde tilbudt ham job og muligheder for at etablere nye firmaer, var det snakken over drinken, der gjorde, at Søren Bested flyttede til London som leder for de mobile betalingsmuligheder. Dengang var der 50 mand i firmaet. I dag, fire år senere, er der 350.

Ingen radikale spring

Siden er han, konen og de toårige tvillinger rykket til Monitise Americas hovedkontor i Milwaukee, USA. Med erfaringer fra mange forskellige lande er han ikke i tvivl om, hvad den største forskel er på Danmark og udlandet: »I Danmark bliver man færdig med sin uddannelse, får et job og avancerer stille og roligt resten af livet. Der er ikke nogen radikale spring. Det hele er meget forudsigeligt og ikke så risikobetonet.

Hvad fik en chef til at tage en dansk fyr med baggrund i genetik og gøre ham til direktør for et amerikanske joint venture i mobilbetalinger, som han ingenting ved om? I Danmark skulle man have arbejdet adskillige år med både bank og mobiltelefoner, før man kunne få mit job. En 21-årig Mark Zuckerberg ville med garanti heller ikke få så stor succes med Facebook i Danmark, som han kunne i USA.« Han svarer prompte på, hvad han savner mindst ved Danmark: »Skattetrykket. På plussiden er arbejdskulturen i Danmark helt unik. Med en meget hierarkisk kultur i Amerika er der risiko for, at man betaler folk for deres hænder og ikke deres hjerner, modsat i Danmark, hvor man godt kan diskutere med chefen, hvis han tager fejl.

Det har været en tilvænning især for mine kolleger, at vi skal være enige, og jeg ikke blot skal udstikke ordrer. I begyndelsen gemte jeg mig bagved, at jeg ikke ved noget om it. Dermed får jeg dem, der bliver betalt for at være dygtige, til at fremlægge mulighederne og foreslå den bedste vej. Det er helt sikkert meget dansk.« Selvom den yngre Søren Bested ikke havde planer om at blive udlandsdansker, er han nu blevet lidt af en flyttejunkie.

»Mange siger nej til et job, hvis de skal flytte, fordi de tror, at det er besværligt og skræmmende. Risikoen ved at flytte første gang er, at man finder ud af, hvor nemt det egentlig er. Tanken om at flytte til et nyt land bliver virkelig tillokkende. Der er meget få ting, der er mere spændende end at ankomme til en ny by eller et nyt land. Den dag man ankommer, føles det som om, der er uendelige muligheder.«.
Fakta: BLÅ BOG

Søren Bested

38 år.

Født og opvokset i Videbæk i Vestjylland. Bor i Milwaukee.

Uddannelse: N Kemiingeniør med speciale i bioteknologi fra DTU, 1992.

MBA fra National University of Singapore, 2003.

Arbejde: N 2008 – nu: Managing Director, Monitise Americas, Milwaukee, USA.

2007-2008: General Manager, Monitise Group, London, England.

2005-2007: Global Leadership Fellow og Head of Technology Pioneers program, World Economic Forum, Genève, Schweiz.

2001-2005: Medstifter og videnskabelige direktør, CordLife, Singapore, Singapore.

2000-2001: Områdechef i Bioprocessing Technology Center, National University of Singapore, Singapore.

1998-1999: Områdechef i Biotech International Ltd, Perth, Australien.

Han har publiceret videnskabelige artikler inden for bioteknologi og har også et patent på en teknologi til at vokse hæmapoetiske stamceller.