USA – Fritz Knipschildt – Smag for big business

Fritz Knipschildt vidste intet om at etablere egen virksomhed, da han rejste til USA med drømmen om at gøre netop det. I dag sidder han på toppen af sit eget chokoladedynasti.

Af KENNETH SKOV JENSEN – Juli 2011

 

Chokoladen “La Madeleine au Truffe” består af 70 pct.

mørk chokolade fra Ecuador og sjælden fransk Perigord-trøffel i en dekadent ganache rullet i kakaopulver.

Ifølge Forbes Magazine er chokoladen verdens dyreste.

Prisen er 250 dollars stykket, og manden bag er dansker.

Den 35-årige Fritz Knipschildt fra Odense er en ægte iværksætter med sans for madlavning, chokolade og forretning. Han er uddannet kok og rejste i 1990′ erne til USA for at arbejde. Ved siden af begyndte han at opbygge det chokoladedynasti, som i dag har gjort danskeren til en af verdens mest anerkendte i faget.

Man skal lytte godt efter, når Fritz Knipschildt fortæller om sit chokoladedynasti “House of Knipschildt “. Det rummer både chokoladeproduktion og salg til USA’s mest luksuriøse kæder, en cafékæde i europæisk bistrostil, og senest er chokoladehuset udvidet med produktlinjen Chocopologie, som har sine egne butikker, hvor den seneste er åbnet i Dubai.

På bar bund

Det hele er strømlinet, gennemtænkt og professionelt, men det er kommet hen ad vejen for den 35-årige fynbo, som intet vidste om at drive virksomhed, da han i 1996 første gang rejste til New York.

Fritz Knipschildt er en mand, som ikke er bange for at kaste sig ud i tingene, og selv mener han at have lært mest af de mennesker, han har mødt på sin vej.

Det hele startede, da Fritz som 13-årig blev overtalt til at hjælpe sin ældre søster, Jeanet, der arbejdede som opvasker på restaurant Spisehuset i Odense. En dag blev søsteren syg, men hun turde ikke melde sig syg og bad Fritz tage hendes vagt.

Glad for den høje puls

»Første dag var det sindssygt, men det var her, jeg blev forelsket i restaurationsbranchen.

Energien, den høje puls og tjenere og kokke, som for frem og tilbage. Det var fantastisk,« griner Fritz Knipschildt , når han fortæller om tiden som opvasker.

Efter et par år som opvasker og køkkenhjælp, hvor Fritz også fik erfaringer med at anrette mad, gik han i 1992 i lære på en restaurant i Odense, som en del af kokkeuddannelsen på Kold College i Odense.

I læreperioden arbejdede Fritz Knipschildt hårdt og brugte sin opsparede ferie på at rejse til både Frankrig og Spanien for at arbejde som kok.

»Jeg var en mad-nørd. Det hele gik op i opskrifter, og jeg var 100 pct. engageret,« siger han.

Udlandet trak

Samtidig vidste Fritz Knipschildt , at hans fremtid lå uden for landet. Han ville helst til USA – mulighedernes land – og efter en periode som privat kok for en rig amerikansk kvinde i 1996 rejste han sammen med sin daværende kæreste til New York i 1997 og fik job på slotsrestauranten Le Chateau.

Her måtte han arbejde i to år, mens han ventede på at få godkendt sit greencard. Det betød, at han var bundet til at blive i USA, for rejste han ud i den periode, ville han ikke få lov at rejse tilbage igen.

»Det var en meget hård start, for det betød, at hvis der var problemer i familien, kunne jeg ikke tage hjem.

Det var tiden før mobiltelefoner, så jeg måtte stå og snakke med min familie i en telefonboks de første to år,« siger Fritz Knipschildt , som bl. a.

gik glip af sin søsters første fødsel.

Tilbud fra Diana Ross

Da hans greencard kom på plads, arbejdede han en periode på restauranten og som privat kok for store amerikanske forretningsfolk. Han fik sågar et tilbud fra sangerinden Diana Ross, som han dog afslog.

Ved siden af eksperimenterede Fritz Knipschildt med sin passion for chokolade.

Han producerede chokolader og eksperimenterede med nye ingredienser som chili og havsalt om morgenen og introducerede de velsmagende produkter til forretningsforbindelser om aftenen.

Samtidig begyndte han at kontakte amerikanske magasiner for at høre, om ikke de hellere ville skrive om hans chokolader.

Masser af opbakning

»Det ville de gerne, og jeg fik en masse opbakning og omtale den vej. Men jeg tror ikke rigtig, man kan forstå, hvor hårdt det er at opbygge et brand. Det kræver stor stædighed, og man må aldrig give op,« siger Fritz Knipschildt .

Han er blevet omtalt i Oprahs magasin, Forbes Magazine, og den kendte tv-vært Martha Stewart har solgt danskerens chokolade gennem sit program.

Det helt store gennembrud fik Fritz Knipschildt en helt tilfældig dag i New York. Han aflyttede en besked på sin telefonsvarer.

Den var fra ejeren af Dean & Deluca – en af USA’s førende kæder for luksusvarer.

»Jeg troede først, det var én, der lavede sjov, men den var god nok. Ejeren ville gerne sælge mine chokolader,« siger Fritz Knipschildt , som pludselig fik et enormt marked for sine produkter.

»Det er en af årsagerne til, at USA er det rigtige sted for mig. Det er så meget større og specialitetsforretninger som mine, har meget bedre muligheder,« siger han.

Chokoladepriser

Siden har Fritz Knipschildt vundet flere priser for sin chokolade, og i dag hedder adressen Norwalk, Connecticut nord for New York. Fritz Knipschildt laver ikke selv chokoladerne mere, men nyder at udtænke nye strategier og koncepter for sit dynasti.

»Jeg er igangsætter, og jeg tror ikke, at jeg er egnet til at arbejde for andre,« siger han.

De fleste af Fritz Knipschildts chokolader er dog til at komme til for penge, hvis man er i USA eller Dubai.

Danskeren vil gerne åbne en butik i Danmark, men han indrømmer, at det ikke er i planerne for den nærmeste fremtid.

Hvad angår “La Madeleine au Truffe”, er den lavet i 120 eksemplarer, og blandt køberne kan nævnes Madonna.

Fakta: BLÅ BOG
Fritz Knipschildt

35 år. Bor i Norwalk, Connecticut, USA.

Født og opvokset i Odense.

Er uddannet kok fra Kold College i Odense.

Stifter og indehaver af Knipschildt Chocolatier.

Driver i dag House of Knipschildt , som både rummer detailsalg, caféer og franchisebutikker.