Finland – Magdalena Pawlowicz – Forelsket i Finland

Magdalena Pawlowicz er selvlært it-iværksætter med trang til at skabe nyt. For tre år siden så hun muligheder i et land, som de fleste ville fravælge på grund af sproget og vejret.

Af KENNETH SKOV JENSEN

 

Hendes næste projekt er at blive så god til finsk, at hun kan læse dagbladet Kauppalehti, Finlands erhvervs-og økonomiavis. Så meget mestrer Magdalena Pawlowicz ikke sproget endnu, og hun kalder det noget af en bedrift, hvis det lykkes.

Men på mange måder har den driftige dansker med de polske rødder allerede erobret de 1.000 søers land, siden hun i 2008 flyttede til hovedstaden Helsingfors.

Magdalena Pawlowicz er en ægte selvlært it-iværksætter. Hun har etableret en finsk udgave af den danske succes Trendsales. Virksomheden er en online-modebasar med køb, salg og bytte af mærketøj og designervarer.

Ved siden af driver hun sit Enterprise 2.0 konsulent-og softwarefirma. »Jeg er fascineret af it og teknologi. Jeg drives af at få ideer og udvikle koncepter, som gør, at man kan få succes, og som kommer brugerne til gavn,« siger Magdalena Pawlowicz.

Til Danmark som syvårig

Som syvårig kom hun til Danmark med sin polske far. Hun blev cand. merc. fra Aalborg Universitet i 1989, og to år senere fik Magdalena Pawlowicz job i revisions-og konsulentfirmaet Deloitte. Den ansættelse kickstartede hendes liv som global dansker.

»Når du kommer ud i flere lande, åbner dine muligheder sig, fordi du kan se forskellene fra land til land,« siger hun.

I 1995 var Magdalena Pawlowicz udstationeret for Deloitte i Houston Texas, USA. Her lærte hun at tænke stort.

»I USA vil man ikke bare erobre et land, når man laver en markedsstrategi. Man vil erobre hele kontinenter,« fortæller hun.

Det var også som udstationeret for Deloitte, at Magdalena Pawlowicz første gang stiftede bekendtskab med Finland , men førsti 2008, flyttede hun permanent til landet. Under et besøg hos en veninde i Helsingfors i 2007 mødte hun den mand, som i dag er hendes kæreste.

»Vi blev trætte af at have et langdistanceforhold, så jeg flyttede til Finland ,« siger Magdalena Pawlowicz. Men det var også, fordi hun så muligheder i landet. Infrastrukturen fungerer, og så er landet et par skridt efter Danmark.

Som sidst i 1990′ erne

»Helsingfors er, som København var i slutningen af 1990′ erne. Her er ikke mange små cafeer, restauranter, grønthandlere og bagere i gadebilledet.

Jeg oplever, at her er utroligt mange forretningsmuligheder,« siger hun. Sammen med en tidligere kollega fra Deloitte begyndte Magdalena Pawlowicz at lede efter forretningsmodeller, som kunne eksporteres til Finland .

Her faldt hun over finske bloggere, som solgte deres tøj på nettet uden at have en platform. Derfor tog hun og kollegaen fat iTrendsales. »Finland var nok ikke det første marked, de havde tænkt på, men de var med på ideen. Finner ser op til danskere og svenskere, når det kommer til mode og design,« siger Magdalena Pawlowicz. Det tog i alt otte måneder at få hjemmesiden godkendt i et bureaukratisk tungt og på nogle måder umoderne land, fortæller hun.

Svært at få kontakt

I det hele taget var den første tid i Finland svær. Efter mange år væk fra landet havde Magdalena Pawlowicz kun få kontakter, så hun skulle opbygge både et socialt og professionelt netværk fra bunden. Og det tager tid at komme ind på livet af finnerne.

»Jeg tog fat i nogle store virksomheder, og de har formidlet kontakten videre til deres partnere og kunder. Det er meget tidskrævende, og du får mange gange “nej”, men det gælder om at holde fast i de gange, du får et “ja”,« siger hun.

Magdalena Pawlowicz savner den jyske krejlermentalitet, hvor folk altid gerne vil tale nye forretningsideer. »Der mangler lidt entreprenørånd. Du kan ikke komme ind fra gaden med dine ideer, men skal opbygge netværk og gode relationer,« fortæller hun.

Begyndte fra bunden

Også på den sociale side begyndte hun fra bunden. Helt konkret fra bunden af sin egen opgang, hvor hun bankede på hos sine naboer.

»Jeg tænkte, at der måtte være nogen i bygningen, som var interesserede i at drikke en kop kaffe. Jeg bankede på hos alle imin opgang, og det var sådan, jeg fik de første venner,« siger hun.

Trendsales. fihar været online siden juni sidste år, og efter et godt år skal virksomheden have tid til at gro. Tid skal projekterne nok få, forsikrer Magdalena Pawlowicz, som regner med at blive boende i Finland .

»Mange synes nok, at Finland er et lidt utraditionelt valg. Sproget og vejret får folk til at vælge andre steder, men jeg er blevet glad for at leve her. Der er mange forretningsmuligheder, som bare venter på at blive realiseret,« siger hun.

Fakta: BLÅ BOG
Magdalena Pawlowicz

Helsingfors, Finland .

Alder: 47 år.

Uddannelse: Cand. merc. Aalborg Universitet.

Job: Medejer af Trendsales, Finland , selvstændig it-konsulent.