Indien – Line Mark Rugholt, Indien – I Indien kan ja betyde nej

Line Mark Rugholt har rykket sit rådgivningsfirma og familien til New Delhi. Det er langt fra første gang, at familien er i Indien, og det er ikke utænkeligt, at familien bliver.

I Indien betyder et ja eller et nik ikke altid ja. Det kan lige så godt betyde nej.

Lige såvel kan »I come one o’clock« betyde, at man ikke kommer.

Det ved Line Mark Rugholt alt om, efter hun bosatte sig i den indiske hovedstad, New Delhi, sammen med mand og to børn i oktober 2010.

Som nytilflyttet ringede hun til en indisk håndværker, som havde lavet forkerte nøgler til familiens nye hjem.

Efter en kort samtale proklamerede den indiske håndværker: »I come one o’clock«, og så lagde han på.

Den indiske håndværker kom dog aldrig til den aftalte tid, og da Line Mark Rugholt tænkte over telefonsamtalen, blev hun opmærksom på, at hun på forhånd kunne have regnet ud, at håndværkeren ikke ville komme.

Man skal nemlig ikke altid lytte til ordene, når en inder taler, men derimod være opmærksom på de små ting, som ikke bliver sagt.

»Inderne kommunikerer anderledes, og man skal lytte efter de bittesmå ting, hvis man skal være sikker på at forstå dem. Tøven eller alt for hurtige svar kan være et tegn på, at de siger noget andet end det, de virkelig mener,« fortæller Line Mark Rugholt.

For hende, der lever af at rådgive danske virksomheder i samarbejdet med indiske virksomheder, var det langt fra et ukendt fænomen, men selv for en Indienkyndig dansker kan det være svært at forstå, hvad inderne mener. Det er ikke kun kommunikationen, der er anderledes. Inderne er også langt mere bramfri end de fleste danskere.

»Inderne er meget åbne og ligefremme. Det er f. eks.

almindeligt, at man deler sin madpakke med de andre ved bordet. Uden at spørge kan en inder finde på at tage noget af din madpakke og lægge det på sin egen tallerken,« siger Line Mark Rugholt.

Også hendes to drenge på to og fire år er ved at vænne sig til, at inderne socialt er tættere på hinanden.

»Hvis inderne ser drengenes lyse hår på afstand, kan de finde på at komme løbende for at røre ved det og snakke med drengene. De har som regel meget svært ved at forstå, at drengene ikke synes, det er sjovt,« siger Line Mark Rugholt.

Også børnehaven adskiller sig væsentligt fra den danske.

Selvom Line Mark Rugholts børn stadig kun er i børnehavealderen, er der stor fokus på, at børnene skal lære noget. Pædagogerne? Ja, de skal tiltales »teacher«. »Der er meget konkurrence i Indien. Det gælder om at komme opad i hierarkiet og få bedre titler og tjene flere penge, og det kan man allerede se i børnehaven,« siger Line Mark Rugholt.

Hun peger på, at den megen konkurrence formentlig skyldes, at det ofte er en eller to personers løn, der understøtter en hel familie.

Kontrasterne mellem rig og fattig er da også noget af det, der springer hende mest i øjnene.

»Man kan ikke sige noget om Indien, uden at det modsatte ikke også er sandt. Man kan komme ud fra et af de her gigantiske indkøbscentre, og så sidder der tiggere udenfor, og vejen er hullet og hærget.

Den forskel er over det hele, og man bliver hele tiden konfronteret med både rigdom og fattigdom,« siger hun.

Selvom kontrasterne mellem Indien og Danmark er store, holder Line Mark Rugholt og hendes familie så meget af Indien, at det ikke er utænkeligt, at de bliver boende i fremtiden.

»Der er nogle, som kommer til Indien, fordi det skal de i deres karriere, men vi er i Indien, fordi vi kan lide Indien.

Vi havde f. eks. aldrig taget arbejde i Kina eller Thailand.

Det er Indien, der trækker. Vi har det sådan, at hvis vi kan lide at være her og kan finde en god skole, kunne vi godt finde på at blive,« siger Line Mark Rugholt.

Livet i Indien betyder også, at familien mere eller mindre har opgivet flæskestegen og oksekødet.

Køerne er hellige i Indien, og grisene betragtes som omvandrende skraldespande, så man skal lede længe i Indien for at finde okse-og svinekød.

I stedet spiser familien primært kylling og lam.

Selvom Indien tiltaler familien, er der alligevel en ting, som Line Mark Rugholt savner fra Danmark.

»Jeg holder meget af at bage boller, men det er umuligt at opdrive ordentligt bagepapir i Indien, så det har jeg været nødt til at importere hjemmefra,« griner hun.

line.laursen@jp.dk

Fakta: BLÅ BOG

Line Mark Rugholt

  • Alder: 33.
  • Uddannelse: Cand. mag.
  • i indienstudier fra Aarhus Universitet 2005.
  • Virksomhed: Indehaver af rådgivningsvirksomheden Culturewise.