USA er stadig mulighedernes land – Kent Kristiansen Vittrup

DENVER: Kent Kristiansen Vittrup er revisoruddannet og viceøkonomidirektør i hydraulikbranchen. For ham blev USA mulighedernes land, da han og partnerens ønske om at få børn blev opfyldt. Samtidig holder Kent Kristiansen Vittrup fast i sin danskhed, så børnene hører danske børnesange, og der bliver serveret sild og flæskesteg til jul.

Af LINE ZIEGLER LAURSEN

Det er 20 år siden, at Kent Kristiansen Vittrup sidst har boet i Danmark, og livet som udlandsdansker har budt på oplevelser for livet. I Siegen tabte han sit hjerte til Tyskland og tyskernes mentalitet. I USA har han tabt sit hjerte til de børn, som mulighedernes land har gjort det muligt for ham at få med sin mand, Flemming.

Allerede kort tid efter, at Kent Kristiansen Vittrup begyndte på sin revisoruddannelse, begyndte han at mærke den udlængsel, der siden har præget hans karriere. Det blev dog ikke helt, som han i første omgang havde regnet med. Tilfældighedernes vold ville, at Kent Kristiansen Vittrup i 1991 begyndte sit udlandseventyr som forretningsfører i Tyskland.

»Af praktiske årsager havde jeg nok forestillet mig, at jeg skulle arbejde i et engelsktalende land, men helt tilfældigt poppede der en stilling op i Tyskland, og så tænkte jeg ‘ hvorfor ikke?’, og det blev så startskuddet på min internationale karriere,« fortæller Kent Kristiansen Vittrup .

Her var han frem til 2003, hvor han blev bedt om at etablere firmaets nordamerikanske datterselskab. Og efter seks år i Atlanta fik Kent Kristiansen Vittrup sit nuværende job som viceøkonomidirektør hos PMC Hydraulics. Her er han bl. a. ansvarlig for selskabets økonomifunktion, IT og HR.

Med jobskiftet fulgte også et nyt liv i Denver sammen med partneren Flemming og parrets søn. Sidenhen kom parrets nu et-årige datter til. To børn, som parret kun er blevet forældre til, fordi det i langt de fleste stater i USA er muligt for homoseksuelle at få børn ved hjælp af en rugemor.

»Vi legede med tanken om at få børn, da vi boede i Europa, for dybest set ville vi gerne være begyndt på det projekt langt tidligere i vores liv, men lovgivningsmæssige forhindringer gjorde, at det først lykkedes, da vi kom til USA,« fortæller Kent Kristiansen Vittrup .

Fordi børnene er født i USA, er de automatisk amerikanske statsborgere, men dansk lovgivning forhindrer børnene i også at få dansk statsborgerskab. »Vi har søgt om dansk statsborgerskab til børnene, men det kan de ikke få. Hvis moderen er dansk, så accepterer Danmark et dobbeltstatsborgerskab, men hvis faderen derimod er dansk, men ikke er gift med moderen, og det er man af gode grunde ikke med en rugemor, så tæller faderens statsborgerskab ikke,« fortæller Kent Kristiansen Vittrup .

Hvis familien en dag vælger at flytte tilbage til Danmark, ville det derfor kræve lidt at få juraen til at gå op. Som det er nu, er familien da også glade for at bo i USA og med et barn i skolealderen, har Kent Kristiansen Vittrup lært vigtigheden af at bosætte sig det rigtige sted. Inden familien bosatte sig i Denver, var Kent Kristiansen Vittrup nødt til at sætte sig ind i, hvor de gode skoledistrikter lå for at sikre, at børnene begyndte på en god skole.

»De dårlige skoler i USA tåler ingen sammenligning med belastede danske skoler. Det kan være så grelt, at de belastede skoler i USA ikke engang har de remedier, som skolen skal bruge, så det skal man være opmærksom på, hvis man tager familien med til USA,« fortæller Kent Kristiansen Vittrup. Faktisk er det så afgørende, hvilke skoler der hører under en given bolig, at det er en standardoplysning, når man kigger efter bolig eller køber hus i USA.

For Kent Kristiansen Vittrups seksårige søn er skoledagen i en amerikansk førsteklasse længere end i Danmark, men Kent Kristiansen Vittrup er på nuværende tidspunkt tilfreds med det amerikanske skolevæsen. Når børnene når op i højere klasser, frygter han imidlertid, at de vil blive tillagt mange konservative værdier langt fra den danske mentalitet.

Og netop danskheden er noget, som familien dyrker til trods for de mange år uden for Danmarks grænser. »Vi taler udelukkende dansk med børnene, og de hører danske børnesange og ser danske dvd’er. Det er vigtigt for os, fordi vi i bund og grund er danske, og fordi vi gerne vil sikre, at vores børn bl. a. får et forhold til deres bedsteforældre, som ikke er specielt gode til engelsk,« fortæller Kent Kristiansen Vittrup .

Juleaften blev da også fejret med traditionel dansk julemad den 24. december, og hver dag ser familien dansk tv og læser danske nyheder på internettet. I mange år savnede Kent Kristiansen Vittrup også nogle af de danske specialiteter som lakrids og leverpostej, men som han siger, så lærer man at leve uden det med tiden. Som det eneste kan familien dog stadig ikke undvære den danske remoulade, som venner og familie derfor sørger for at forsyne familien med.

Til tider kan Kent Kristiansen Vittrup også savne den danske mentalitet. Som leder i USA har han måttet vænne sig til, at amerikanerne har et stort behov for regler og procedurer, når de skal udføre deres arbejde. Den sunde fornuft, som danskerne er vant til at læne sig op ad i uventede situationer, er helt ukendt i USA. Forskellene er ifølge Kent Kristiansen Vittrup også tydelige, når snakken falder på venskaber. »I USA er det sværere at knytte holdbare venskaber end i Danmark. Der er en tendens til overfladiskhed. Amerikanerne er mere nysgerrige og åbne end danskerne, men derfra og til at etablere rigtige venskaber, der er langt,« siger Kent Kristiansen Vittrup .

De få amerikanske venner, parret har, har dog for længst lært, hvad dansk hygge er. »Det er ikke usædvanligt for en amerikaner at tage imod flere invitationer på en aften, men vores amerikanske venner har vænnet sig til, at når de er på besøg hos os, så sidder vi ved spisebordet i fem-seks timer, og så er de hos os hele aftenen,« griner Kent Kristiansen Vittrup .

Fakta: BLÅ BOG

Kent Kristiansen Vittrup N Alder: 53 år N By: Efter en lang karriere i Tyskland er Kent Kristiansen Vittrup nu bosat i Denver sammen med sin mand, Flemming, og parrets to børn, som begge er født i USA.

Uddannelse: HD i regnskabsvæsen og cand. merc. aud. fra Aalborg Universitetscenter 1990 N Virksomhed: VP of finance i PMC Hydraulics.