USA – Claudi og Lone Kofod – Et stykke af Bornholm i Brooklyn

Bornholmerne Claudi og Lone Kofod elsker deres solskinsø, men ind imellem er der for stille. For fem år siden flyttede de til USA og åbnede en cafe i New jersey og en restaurant i New York.Lone og Claudi

De var fast besluttede på, at de ville bo i USA, men de manglede penge til at komme derover og starte noget op selv. Derfor lagde de en femårig plan, der gik ud på at starte Det Lille Hotel i midten af Rønne på Bornholm for efter fem år at sælge det igen med profit. Efter fem år kunne Claudi og Lone Kofod høste pengene fra deres hotelsucces på solskinsøen og tage til USA for at prøve lykken.

»Vi er begge meget eventyrlystne, og selvom hotellet på Bornholm var en succes, så ville vi ikke risikere at sidde tilbage på Bornholm engang i fremtiden og ærgre os over, at vi ikke afprøvede drømmen om USA,« forklarer Lone Kofod og bliver suppleret af sin mand:
»Vi har altid rejst meget i USA, og vi har aldrig været så bange for at prøve noget nyt, så det gjorde vi bare,« siger Claudi Kofod.

 

Dansk smørrebrød kræver overtalelse
Parret ledte først efter et Bed & Breakfast, de kunne overtage, men efter noget tid opdagede de, at en lille cafe i New Jersey var til salg, og som Claudi Kofod siger, var de ikke bange for at prøve noget nyt, så i 2012 åbnede de ‘The Danish Cafe’ med dansk smørrebrød og wienerbrød.

»Det krævede lidt overtalelse i starten at få amerikanerne til at spise smørrebrød, men wienerbrødet og kagerne gik rent ind fra starten,« fortæller Lone Kofod, der var den drivende kraft i køkkenet, mens Claudi Kofod mest var at finde ude i restauranten, hvor han snakkede med kunderne.

»I vores reviews stod der altid, at kunderne havde haft en god oplevelse, fordi de havde talt med ejeren,« siger Lone Kofod.

 

Tilbage til Danmark
Efter nogle år følte Lone Kofod, at cafeen tog for meget af hendes tid, og parret besluttede derfor at sælge den, så de kunne flytte tilbage til Bornholm. Men så let skulle de ikke slippe, for en af deres stamkunder ville have dem til at åbne en restaurant i New York.

»Vi måtte jo fortælle ham, at vi havde truffet beslutningen om at tage hjem, men han fik os alligevel overtalt til ikke at give helt slip på cafeen i New Jersey, så vi endte med at blive partnere med ham om cafeen og så tage hjem til Danmark,« fortæller Claudi Kofod. Men efter 14 dage i Danmark, ringede parret til stamkunden i USA. De var lidt for nysgerrige efter at høre om ideen med New York. Stamkunden begyndte straks at lede efter en god lokation, og da han ringede til dem og sagde, at han havde fundet et sted i Brooklyn, New York, tog de flyet til USA for at se på sagerne.

 

Plankebøf fra Bornholm
Der skulle ikke meget overtalelse til, før Claudi og Lone Kofod igen befandt sig i USA, nu med et nyt projekt. I august sidste år åbnede de derfor restaurant Bornholm i Brooklyn. Her serverer de danske specialiteter som biksemad, smørrebrød og plankebøf.

»Og selvfølgelig er plankerne til plankebøffen fra Bornholm,« siger Claudi Kofod, der er overbevist om, at hvis man skal have succes i New York – og i resten af verden for den sags skyld – så skal ens koncept emme af kvalitet og rene varer.

»Derfor står vores kok da også og laver alt fra medister til rullepølse selv fra bunden,« siger han.

Om parret nogensinde bosætter sig i Danmark igen, vil tiden vise. De har et skønt hus på Bornholm, men:

»Vi tror, at der er lidt for stille for vores smag. Så hvis vi skal til Danmark, kan det være, at det bliver et sted på Sjælland. Hvem ved,« lyder det fra Lone Kofod.

 

BLÅ BOG
Navne: Lone Kofod/Claudi Kofod

Aldre: 55/52

Uddannelser: Farmakonom/elektriker

Job/Virksomhed: Rønne Apotek 27 år/TV2 Bornholm 18 år – nu restaurant Bornholm og The Danish Cafe i USA