Mexico – Peter Ulvskjold – Det ene gode år har taget det næste

Nysgerrighed og drømmen om at arbejde for en international virksomhed er årsagen til, at Peter Ulvskjold er udstationeret for Novo Nordisk på 10. år. Nu midt i Mexico City.

Det skulle bare have været et lille eventyr. For to nysgerrige unge mennesker, der ville snuse til livet uden for trygge lille Danmark med et par år i Canada, hvor Peter Ulvskjold havde sit første stop som udsendt for Novo Nordisk. Men det ene år har taget det næste, og undervejs er der kommet et par børn til, for Peter og Ann Ulvskjold trives med den farvestrålende vifte af udfordringer og kulturelle oplevelser, der er en del af pakken som udstationeret.

»I sidste uge havde Ann lavet en stor portion af den russiske nationalret borsch. Næste dag fik vi tacos med salsa og dagen efter frikadeller. Det er noget rod, men også en utrolig hyggelig blanding af mange kulturer. Begge vores familier har arbejdet i udlandet, så det var en slags familiedrøm at se noget af verden, inden vi etablerede os i Danmark. Men det var aldrig planen, at vi skulle blive ude så længe. Først skulle vi hjem efter tre år. Så når børnene kom, og så når de skulle i børnehave og dernæst i skole.

Jeg er voldsomt nysgerrig efter at opleve fremmede kulturer og elsker at møde nye mennesker, og herude bliver man hele tiden suget ind i nye, spændende oplevelser, så det ene år har taget det næste,« fortæller Peter Ulvskjold om årsagen til, at han denne tidlige morgen sidder på et kontor midt i Mexico City.

I næsten 10 år har den 36-årige Aalborg-dreng været udsendt for Novo Nordisk. Først i Canada som sælger og teamleder, så i Rusland som Marketing Director, hvor guleroden var, at han fik udvidet sin kompetence-portefølge, så han i dag er General Manager for Novo Nordisk Central Amerika. En ordentlig mundfuld, der indebærer massiv rejseaktivitet, da han skal sikre, at 167 millioner mennesker i 33 forskellige lande har adgang til den bedste behandling inden for diabetes og hemofili.

Tidligt på færde

Peter Ulvskjolds ur viser 6.30 om morgenen, for det gælder om at være tidligt på færde for at undgå at blive fanget i den heftige myldretidstrafik, der kan gøre det til en flere timer lang affære at komme til og fra kontoret fra familiens lejede hus i et trygt område i udkanten af byen. Men sådan er det på de kanter, hvor solen skinner året rundt, og nærtliggende drømmebadestrande kan krydre de lange arbejdsdage, der livet igennem suppleres af uddannelse.

»Arbejdsforståelsen er helt anderledes herude. Folk slider virkelig for at komme op ad den sociale rangstige, og der er ingen tvivl om, at konkurrencen bliver hårdere fremover. Vi kan heldigvis en masse gode ting i Danmark, bl. a. er danskerne meget effektive, men vi skal nok være påpasselige med vores holdning til arbejde.« Selv er han drevet af interessen for andre kulturer i allerbredeste forstand – økonomisk, kulturelt og menneskeligt.

Og så udfordringen ved at arbejde i lande, hvor dagsordenen konstant ændrer sig og bringer kreativiteten på prøve. Som da han den 31. december 2010 stod i festligt dansk lag og pludselig hørte, at præsidenten i Venezuela, der hører til hans område, helt uventet havde besluttet at devaluere landets valuta med 50 pct.

Sov på problemerne »Man lærer at tænke kreativt og langsigtet, men også at sove på problemerne, for mange ting har det med at løse sig hen ad vejen. I Novo Nordisk har vi efterhånden en lang historie inden for samfundsudvikling og dermed sundhedsudvikling, og historien har vist os, at hvis vi har patientens interesse som det primære, vil vores forretning klare sig godt,« forklarer han og forttæller om en arbejdskultur, der er hierarkisk og præget af tætte sociale relationer.

»I Danmark har vi selvtænkende og selvdrivende medarbejdere, men her skal man sikre sig, at tingene bliver fulgt op. Chefen fylder på alle måder enormt meget, og de ansatte opfatter arbejdet som en del af deres familie, hvilket betyder, at man ofte bliver inviteret med til fødselsdage og bryllupper.«.

Rigt socialt liv

I det hele taget har familien Ulvskjold et rigt socialt liv, der bl. a. tager sit udgangspunkt i børnenes internationale skole, hvor 1.200 såkaldte expats-børn (” expatriates”: En person, der midlertidigt eller permanent er bosat i et andet land) bliver undervist efter det britiske skolesystem. Ann Ulvskjold har snor i familiens hverdagsliv, men hun er uddannet cand. mag. i fransk og religionsvidenskab og har de seneste 10 år også undervist i forskellige sammenhænge.

Som expat-familie er det svært at køre to karrierer, men samtidig er det godt som par, at begge har faglige udfordringer. Ellers kan den ene let komme til at kede sig og føle sig hægtet af, forklarer han.

»Min datter på seks år taler flydende dansk, engelsk, spansk og halvt russisk. Men der er også meget pres. Her skal børn kunne læse og skrive, når de er seks år, og det er jo altså på engelsk. Jeg ved ikke, om det er det rigtige, vi gør. Børn skal også have lov at være børn. Men vi må tage et skridt ad gangen, for samtidig føler vi, at det en gave at prøve at bo i forskellige lande.

Vi håber, at det vil gøre dem mere tolerante. Det kan være svært at starte forfra i et nyt land hvert tredje år, men det har styrket vores børns sociale kompetencer. De er hurtige til at skabe nye kontakter og venner, og det vil forhåbentlig komme dem til gavn fremover, også i deres professionelle liv.« Det er dog hensynet til børnene, der får ham til at forudse, at familien en dag vender hjem til Danmark. Han kender til børn, der har været med deres forældre på farten det meste af deres liv, og det giver en rodløshed, som han ikke ønsker for sine egne børn.

Men der er ingen tidsgrænse på. Indtil videre stortrives familien. De lever ikke et forgyldt liv, men har et behageligt liv.

»Folk tror ofte, at livet i udlandet er den guldbelagte vej til velstand, men sådan er det ikke.

Man har lidt større økonomisk råderum, men den store fordel er, at man har hjælp i det daglige.

Man kan koncentrere sig om arbejdet, når man er på arbejde, og familien, når man er hjemme. Man kommer tæt på hinanden som familie.

Prisen er, at man er langt hjemmefra, når der f. eks. er sygdom i familien. Det tager omkring 20 timer at flyve hjem. Det koster desværre også nogle venskaber, men til gengæld finder man ud af, hvem der er rigtige venner.« Hvad savner du ved Danmark? »Det, at alting fungerer. Velfærdssystemet. Tiltroen til systemerne. Det, at du ikke behøver at gå rundt med dit pas på dig altid og trygheden ved at vide, at ordensmagten handler for samfundets bedste.

At man kan cykle på arbejde. Og tage fra arbejde kl. 16 og ud at spille fodbold med gutterne. Det er der ikke tid til her. Jeg er hjemme fra arbejde kl. 18.30, spiser og leger med børnene, indtil de skal i seng kl. 20. Så har jeg lige en time med konen, før computeren bliver tændt, for da vågner de i nogle af de andre lande.

Omvendt synes jeg tit, at vi sad fast i rutinerne derhjemme, og når man ser, hvad der står i de danske aviser, kan man godt synes, at det imellem er meget småt. Som familie er vores nysgerrighed nok for stor til, at vi kan etablere os med parcelhus derhjemme sådan lige foreløbig.

 

Peter Ulvskjold
General Manager for Novo  Nordisk Central Amerika.
36  år og uddannet cand. merc.  fra Handelshøjskolen i Aarhus  2000.