Tyskland – Niels Rasmussen – Hans danske tilgang har givet ham succes i udlandet

I over 28 år har Niels Rasmussen boet i udlandet. I dag træner han topchefer i internationale virksomheder i den danske uformelle tone og tilgang til ledelse2015 - Niels

High school-uddannelse i Nebraska, USA, gav den unge Niels Rasmussen blod på tanden til mere. Og herfra gik han sådan set bare i gang med at udbygge sit i dag imponerende CV præget af topstillinger i internationale virksomheder. Han tog sin bachelor i Australien, sin MBA i Chicago og refokuserede sin professionelle karriere hos konsulentfirmaet Hewitt Associates i Chicago i 1998. Herfra førte karrieren ham mod Europa, hvor han åbnede Hewitts kontor i München i 2002. Herefter var han en kort periode i KMPG. Niels Rasmussen forlod KMPG frivilligt og holdt tvungen fri i en lang periode. Men herefter var han klar til at levere den vare, som forsikringsselskabet Allianz længe havde efterspurgt hos ham.

»De ville gerne have mig til at træne deres topledere, så de tilgår udfordringerne på en anden måde og på den måder vækster,« siger Niels Rasmussen og fortæller, at Allianz havde hevet fat i ham, fordi han for år tilbage havde trænet toplederne i Hewitt. Efterspørgslen fra Allianz fik Niels Rasmussen til at starte op selv, og derfor oprettede han i 2013 virksomheden +RASMUSSEN.

 

Topledere er også mennesker

Hos +RASMUSSEN rådgiver, coacher og træner de ledende medarbejdere typisk lige under bestyrelsen i de største internationale virksomheder med at komme i øjenhøjde med deres topchefer og bestyrelser. Til træningen bruger de en model, som han kalder STAR, der er med til at forklare og belyse bestyrelsens og topchefens værdier og metoder.

»Der er mange virksomheder som efter 10-15 år stagnerer uden, at de reelt kan forklare hvorfor. Men gennem vores træningsforløb lærer de at identificere den emotionelle del af deres ledelse, så de ikke kun tænker rationelt,« siger Niels Rasmussen og forklarer, at mange topledere tager komplekse beslutninger med maven, for derefter at artikulere dem med hovedet.

»Sandheden er jo, at topledere er ganske normale mennesker ligesom deres medarbejdere. De spiller også golf, sejler, ryger og drikker. Og hvis vi kan kigge på dem, som vi kigger på os selv og tænke: Det kan godt være, at du får mere i løn, men det gør ikke, at du er mere værd end mig. Hvis vi kan få lederen til at komme i øjenhøjde med sine topchefer og bestyrelser, får topchefen og bestyrelsen en helt anden respekt for dem,« siger Niels Rasmussen og forklarer, at hvis ledere føler sig respekteret, tror de mere på sig selv, de tør at fejle og på den måde udvikler de sig mere. Det skaber en helt ny form for succes i en virksomhed.

 

Den danske tilgang
For danske topledere lyder denne form for ledelse måske ikke som en by i Rusland. Men det gør det for mange ledere i udenlandske virksomheder, forklarer Niels Rasmussen, og det er netop derfor, at han som dansker har succes.

»En af mine vigtigste medarbejdere, som er psykolog, har tidligere arbejdet tæt med danske virksomheder og erkender, at min danskhed er en stor del af min succes i både træning og min tilgang til topledelsen i en virksomhed. Som danskere ser vi mennesker som mennesker, uanset deres titler,« siger Niels Rasmussen og forklarer, at den tilgang er meget fremmed, men dog fremadstormende i Tyskland og mange andre lande.

»En CEO i en meget stor virksomhed er forgudet i andre lande. Deres ord er ofte ret og lov, og sådan har vi det ikke i Danmark,« siger han.

 

Jeg forventer et nej første gang

Det er dog ikke kun Niels Rasmussens danskhed, der har gjort, at han er kommet helt tæt på toplederne i nogle af verdens største virksomheder. Han har også lært det på den – for mange mennesker – hårde måde.

»Jeg tog til Australien, da jeg var blot 21 år gammel og herfra har jeg måtte bokse mig til tops. Jeg lærte tidligt, at jeg sikkert får ni gange nej, før jeg får et ja. Derfor er jeg ikke bange for at få et nej,« siger han.

Niels Rasmussen mener, at vi danskere har en hel del at byde ind med i international sammenhæng, men han mener også, at udlandet har meget at byde de danske medarbejdere.

»Hvis Danmark skal overleve er vi nødt til at hive erfaringer hjem fra udlandet. Derfor er det altid en god ide at bruge nogle år væk fra Danmark,« siger han. For Niels Rasmussens eget vedkommende er det at komme tilbage til Danmark ikke en fjern tanke. Hans tyske kone, Nicole Dornhöfer-Rasmussen, som han har 6-årige Viggo med, vil gerne bo i Danmark, men Niels Rasmussen er ikke helt klar endnu.

»Der er ingen steder som her – Starnberg, München – hvor jeg finder ro. Derfor bliver jeg i hvert fald 5-10 år endnu,« siger han.

 

BLÅ BOG

Navn: Niels Steiniche Rasmussen

Alder: 50

Uddannelse: MBA, Master of Management, J.L. Kellogg Graduate School of Management

Virksomhed(er): CEO: +RASMUSSEN GmbH & Co. KG og Vagnbys GmbH & Co. KG.

Bestyrelses medlem/formand: Datavard AG, Martin et Karczinski GmbH, Danish Advisory Board Munich, Copenhagen Goodwill Ambassador.

Tidligere virksomheder: KPMG, Hewitt Associates (Aon Hewitt), Generalkonsulatet Chicago, Lindgren Danmark og Australien.