Singapore – Mikkel Blach Vestergaard Jensen – Hele verden er hans arbejdsplads

SHIPPING: Allerede i gymnasiet vidste Mikkel Jensen, at hele verden ville blive hans arbejdsplads. I dag er han i shippingbranchen, som har ført ham til både Holland, England og ikke mindst det afrikanske kontinent.

KRISTIAN FOSS BRANDT – Nov 2015

 

Siden Mikkel Jensen som ung gymnasieelev tog arbejde som frivillig på et hostel i Sydfrankrig om sommeren, har han vidst, at hans fremtid lå i udlandet. Det kom derfor heller ikke som nogen overraskelse, at han umiddelbart efter at have fuldført uddannelsen som shipbroker trainee hos Mærsk Broker tog til London, hvor han endte med at blive hængende.

»Da jeg var 18 år, tog jeg til Nice i Sydfrankrig og arbejdede hele sommerferien som frivillig på et ungdoms- hostel. Mødet med anderledes mennesker og fremmede kulturer gav mig idéen om, at jeg gerne ville til udlandet og arbejde. Jeg blev udlært hos Novo Nordisk og dernæst Mærsk Broker som shipbroker trainee, hvilket var startskuddet til mit første job for Mærsk Broker i London,« siger Mikkel Jensen.

Efter et par år i London og et treårigt ophold hos et hollandsk rederi i den hollandske by Den Helder, skiftede han til det amerikanske firma Tidewater Marine, der leverer forskellige skibe til olieindustrien.

»Der er kæmpemæssig forskel på at arbejde i et dansk disciplineret firma som Mærsk med personalegoder og et amerikansk firma, hvor man selv skal sørge for at få pensionsopsparing, sygeorlov og barselsorlov på plads. Her er der ikke noget, der hedder afspadsering og flekstid. Men generelt arbejder man hårdt på alle arbejdspladser i shippingbranchen,« siger Mikkel Jensen.

Afgang til Vestafrika

Hos Tidewater Marine blev han sendt til Vestafrika for at styre og udvikle firmaets forretning på det afrikanske kontinent.

»Jeg blev først sendt til Douala, Cameroun, og derefter til Pointe-Noire, Congo, hvor forretningskulturen er helt anderledes end i Europa. Vi lavede forretninger med de lokale i mange afrikanske lande, og her skal man hele tiden sørge for, at aftalerne er i orden og få det hele på skrift, da man ofte ikke kan tage dem på ordet. Mange nye kunder forventer desuden ofte at få noget tilbage i form af en forretningsydelse eller godtgørelse, hvilket gør det svært at lave aftaler,« siger Mikkel Jensen.

Opholdet var heller ikke helt uden problemer privat, da Mikkel Jensen siden fødslen har lidt af en kronisk, autoimmun sygdom, som betyder, at han regelmæssigt skal til kontrol og undersøgelser på hospitalet. Det har også medført ekstra udfordringer, især i forbindelse med at leve i lande uden den sundhedssektor, vi er vant til i Danmark.

Manager i Amsterdam

»Jeg har bl.a. været nødt til at blive evakueret fra Douala, Cameroun, pga. akut sygdom. Det har dog ikke afskrækket mig fra stadigvæk at følge og holde fast i mine mål og ambitioner til trods for andres meninger og holdninger,« siger han.

I dag er han fortsat ansat hos Tidewater Marine som international sales and fleet operations manager med base i Amsterdam, hvor han styrer kontorets daglige gang samtidig med, at han er kommercielt ansvarlig for både firmaets aktiviteter i Nordsøen og i Afrika. Her koordinerer han de forskellige lokale kontorer og holder styr på, om de lever op til firmaets overordnede kommercielle strategier, forventninger og målsætninger.

»Jeg har taget min erfaring med mig fra Afrika, hvilket gør, at jeg nu har indsigt i forretningen dernede. Derfor kan jeg sidde i Holland, der har et meget fleksibelt arbejdsmiljø ligesom det danske. Der er frihed til at tage sig den tid, man har brug for, hvilket har været godt for mig og min amerikanske kone,« siger Mikkel Jensen, der dog allerede er på vej videre mod nye målsætninger.

Han er netop blevet forfremmet til en stilling i Singapore, hvor han skal ud og være kommerciel ansvarlig for fjernøsten og Australien.

To-tre år i Singapore

»Det bliver helt klart noget helt nyt for både mig og min kone, der aldrig har boet i Asien. Vi venter også barn, så nu kommer familielivet for alvor på en prøve. Men forventningen er, at vi skal være i Singapore i to-tre år. Det bliver et helt nyt kapitel og et eventyr, hvor vi skal ud at opleve noget nyt, samtidig med at jeg selvfølgelig skal arbejde og rejse en del i min nye rolle,« siger Mikkel Jensen.

Han er klar over, at han sammen med sin kone bliver nødt til at tage nogle beslutninger ift. deres kommende barn, når det bliver ældre. Men på nuværende tidspunkt har de ingen planer om at vende hjem til USA eller Danmark.

»Vi tager opholdet i Singapore, som det kommer. Vi arbejder med en tidshorisont på to-tre år, og så må vi se. Planen vil fremadrettet være, at vores barn skal i en international skole for at lære forskel- lige lande og kulturer fra starten af. Men jeg tror næppe, at vi vender tilbage til Danmark senere hen. Jeg vil altid være dansker, og det vil altid være mit hjem, men verden er min arbejdsplads, og jeg kan lide udfordringerne. Desuden er USA et nemmere sted for os at tage til i fremtiden, da min kone er amerikansk, og jeg i forvejen arbejder for et amerikansk firma,« siger Mikkel Jensen.

 

Blå bog

Mikkel Blach Vestergaard Jensen

Alder: 33 år

Uddannelse: Shipping- uddannelse hos Novo Nordisk og Mærsk Broker

Nuværende arbejdsplads: Tidewater Marine