USA – Kristoffer Kosloff – Dét Er Sgu Los Angeles

AGENTEN: På mange måder opfylder Kristoffer Kosloff klicheen om det håbefulde talent, der rejste til englenes by for at gøre succes. Det er dog ikke helt sandt. Han tog til Los Angeles for finde talenter og sælge dem til andre. Han er agent fra Danmark.
af THOMAS JØRGEN SEERUP – Maj 2012

Lakkens genskær leger med kameralinsen.
Den topløse amerikaner-øse med de afklædte kvinder emmer af sex på den øde landevejsstrækning i Californien. I det fjerne står to bevæbnede betjente og holder trafikken tilbage, mens kameraerne klikker om kap med sekundviseren længere nede ad vejen.
En mand giver ordrer gennem en håndholdt walkie-talkie – Kristoffer Kosloff styrer slaget fra kulissen. Alt kan ske.
»Se, dét er sgu Los Angeles. Jeg elsker det,« siger han med et grin.
38-årige Kristoffer Kosloff er iværksætter og indehaver af to foretagender, som gør idéer til virkelighed for store virksomheder som Carlsberg, Volvo, Lundbeck og tøjfirmaet Bestseller. Han driver et agentur for freelancefotografer, illustratorer, stylister og makeup-artister og lever af at formidle kontakt og søsætte projekter i USA og Skandinavien for nogle af verdens største virksomheder. Han er agent.
»Amerikaner-øsen i ørkenen med de afklædte kvinder var en reklame for JBSundertøj,« forklarer Kristoffer Kosloff.
Og det er kun én af de mange reklamer, som han har været med til at arrangere og “skyde” på den anden side af Atlanten. Kristoffer Kosloff startede virksomhed i Danmark og driver stadig kontoret i København på afstand, men i dag er basen i Los Angeles, hvor der er bedst mulighed for at tiltrække kunderne på grund af vejret, lyset og landskabet.
Det var i hvert fald dét, der tiltrak ham og familien. Kristoffer Kosloff var på “skydning,” som han kalder det, for tøjproducenten Bestseller, da han faldt pladask for byens puls, som fik hans egen til at stige. Det skete allerede fra det øjeblik, han landede i lufthavnen for første gang, fortæller han.
Drømmebyen
»Det var tilbage i 2006. Vi var sendt på en opgave fra vinterkolde Danmark i tunge jakker og støvler til sommerhede Los Angeles med bjerge, ørken, hav, blå himmel og det mest fantastiske lys. Hele holdet fra Danmark blev fuldstændig overvældet af begejstring – især mig,« siger Kristoffer Kosloff.
Los Angeles er hans drømmeby. Der altid varmt, butikkerne har åbent 24 timer i døgnet, og man kan altid finde spændende mad og kulturelle vandhuller – uanset hvad klokken er, lyder beskrivelsen fra udlandsdanskeren. Derfor var Kristoffer Kosloff da heller ikke sen til at træffe et hurtigt valg om fremtiden, da han efter et par uger i drømmeland igen stod i vinterkolde lukkelovs Danmark. Han ville tilbage.
Hustruen Gudrun blev hurtigt overtalt, og 12 måneder senere havde de solgt huset i Klampenborg ved København og de to biler, opmagasineret møblerne i et depotrum i Herlev og skiftet adresse til LA.
»Vi kendte ikke rigtig nogen i Los Angeles, men det gjorde ikke så meget. Det handlede mest om at få et liv i solen, for jeg var dødtræt af det danske klima, og jeg savnede et mere interessant forretningsliv,« siger Kristoffer Kosloff. Det gjorde hustruen også, og selvom familien, vennerne og det professionelle netværk – sikkerhedsnettet – var svært at vinke farvel til, rejste de uden så mange dikkedarer på slap line over Atlanten.
»Vi kendte ikke en eneste i Los Angeles på nær Neil Kirk, der er en anerkendt fotograf, som havde haft en fast kontrakt med modemagasinet Vogue. Han satte mig i gang,« fortæller Kristoffer Kosloff, som var det det mest naturlige i verden.
Selvom han måske burde havde været hundeangst for fiasko, var han det ikke. Han besad ifølge sig selv det typiske naive dansker-mod, der opstår når den lille nation møder den store verden. Og foran sig bar han forestillingen om, at dansk design og skandinavisk minimalisme var det sidste nye skrig, som et skjold.
Hårdt arbejde og flid
»Det var naivt, og det viste sig selvfølgelig også, at der kun er én cocktail, der virker – hårdt arbejde og flid. Hvis man vil konkurrere internationalt, skal man kunne stille med den rigtige fotograf på det rigtige tidspunkt til den rigtige opgave,« siger Kristoffer Kosloff.
I dag nævner han ikke sin danske nationalitet, når han møder nye mennesker i den amerikanske millionby. Det kom han ikke særligt langt med, opdagede han. Det lukkede for mange døre, og det kan være fatalt i en branche, hvor netværk betyder alt. Danskersindet blev lagt på hylden, og fem år og fem20 tusind visitkort senere har Kristoffer Kosloff opbygget et større spind af fotografer, illustratorer, stylister og makeup-artister.
»Jeg har gjort meget ud af at deltage i netværksarrangementer. Det er alfa og omega, at man kommer ud og får delt ud af sine visitkort. Konkurrencen er benhård, og man lever af, at folk skal kende til, at man findes,« siger han.
Fordi byen er så stor, er man nødt til at gøre sit bedste. Ellers overlever man ikke dagen, fortæller danskeren. I Los Angeles skal kunderne nemlig køre langt for at spise på din restaurant eller bruge din fotograf. Leverer man ikke varen, er der en anden som kan, lyder det benhårde budskab.
Ulemperne ved de benhårde vilkår overskygges dog af fordelene ved de mange muligheder, de bringer – alle står på spring for at servicere. I Kristoffer Kosloffs verden skinner solen 320 dage om året, og temperaturen når sjældent under 20 grader. Det er et liv med svømmeture i Stillehavet om formiddagen, gåture i bjergene om eftermiddagen og eksotiske oplevelser på fantastiske restauranter om aftenen. Udlandsdanskeren er bidt af storbylivet.
»Den eneste ulempe er, at vi ikke ser familien og vores gamle venner i Danmark. Det, synes jeg, er det hårdeste – især da jeg blev far. Det har været hårdt at skulle acceptere, at bedsteforældrene er langt væk. Jeg kan også godt savne en kold vinterdag, men det varer typisk kun et par minutter,« siger Kristoffer Kosloff.
Fakta: Kristoffer Kosloff er 38 år.
Bosat i Los Angeles, Californien, USA, sammen med sin danske kone Gudrun og parrets søn Oskar Ray på halvandet år.
Har boet i Los Angeles de seneste fem år, hvor han driver agenturet Filter Management for freelancefotografer, illustratorer, stylister, makeupartister og art directors.
Filter Management har kontorer i København og Los Angeles.
Kristoffer Kosloff er oprindeligt uddannet bibliotekar, men begyndte i modebranchen for omkring 12 år siden og startede egen virksomhed i Danmark kort tid efter.