Thailand – Jan Mandrup – Problemknuseren i Asien

En udstationering i Japan sendte Jan Mandrup gennem alle teoribogens ledelseskonflikter. Han kalder sig international problemknuser og har efter syv år i Asien mod på mere.

Af KENNETH SKOV JENSEN – 2011

I maj 2004 står Jan Mandrup i sit nye midlertidige hjem. Et hotelværelse på et forretningshotel i en forstad 20 km fra Japans hovedstad Tokyo.

Han kan ikke japansk, så han må pege sig til det meste på menukortet, i supermarkedet og på gaden. Kun skiltene på den lokale togstation er på engelsk.

På jobbet er han fanget i en overgangsperiode, da Mærsk Data er ved at blive solgt til IBM.

Jan Mandrup er udstationeret i Japan for at hjælpe med overgangen som projektleder for IBM. Et roligt job i Danmark var fra den ene dag til den anden blevet et bombardement af udfordringer for den nu 36-årige dansker.

»Den stress, som jeg skulle håndtere på jobbet sammen med mine personlige udfordringer ved at leve alene i Japan, kunne have fået mig til at smide håndklædet i ringen.

Jeg blev virkelig sparket ud af min komfort-zone,« fortæller Jan Mandrup om sine første 276 dage i Japan.

I den periode boede han på det lille provins-hotel, indtil hans lejlighed var klar.

Hjælpen var afgørende

Han er ikke i tvivl om, at han havde fejlet, hvis ikke han havde haft det sikkerhedsnet, som det giver at være udstationeret.

Han fik hjælp til at finde tag over hovedet, og hans japanske regninger tog IBM sig af.

På kontoret i Tokyo skulle Jan Mandrup gennemføre gennemgribende forandringer i forbindelse med, at Mærsk Data blev til IBM. En del af stillingerne i Tokyo skulle flyttes til Indien, mens de japanske medarbejdere skulle flyttes til andre funktioner i IBM.

Begyndelsen var svær, for i Japan er udlændinge ofte ensbetydende med ændringer, og derfor oplevede Jan Mandrup stor modstand fra de ansatte, der pludselig stod med en fremmed chef, som skulle fjerne deres stillinger.

»Jeg var som udlænding “the bad cop” i firmaet, og jeg tror, at jeg har været gennem samtlige ledelseskonflikter i teoribogen,« siger Jan Mandrup .

Den onde betjent

Det hele var besværliggjort af, at medarbejderne tidligt vidste, at deres stillinger var på vej til Indien.

Jan Mandrup valgte at gøre sin chef til den onde betjent ved at fortælle, at Jans job også forsvandt sammen med deres, og det gav ham med tiden medarbejdernes tillid.

»Jeg fik dem til at se, at vi var i samme båd, og det fik dem til at se på mig og spørge, “Hvad gør vi nu, Jan ?”« siger han.

Jan Mandrup fik også hjælp fra uventet kant.

For selv om japanerne stod til at miste deres kendte hverdag, var de meget i opgaven. I Japan hedder prioriteringen arbejde først, dernæst familie og fritid.

Private e-mails og telefonopkald foregår kun i pauserne, og selv om de ikke er tilfredse med deres job, udfører de det uden at fortrække en mine.

Jan Mandrup husker især en opgave, hvor de ansatte havde sat it-udstyr op for en kunde. En medarbejder tilbød at bruge weekenden til at dobbelttjekke, at alt virkede i weekenden. Og da Jan fortalte ham, at alt var testet, bad medarbejderen om at få en fridag, så han kunne tage ind og kontrollere udstyret i sin fritid.

Den personlige stolthed

»Det var mit ansvar, at det virkede, men det er meget vigtigt for japanerne, at de ikke laver fejl, og de lægger hele deres personlige stolthed i deres arbejde,« siger Jan Mandrup .

I sidste ende lod han medarbejderen kontrollere udstyret i arbejdstiden.

Jan Mandrup er uddannet elektroniktekniker, men hoppede på it-vognen i 1990′ erne. I 1997 blev han ansat i Mærsk Data og fortsatte over i IBM, da den amerikanske it-gigant købte virksomheden.

Han har i de seneste år arbejdet som projektleder på store internationale it-projekter og er selvudnævnt “international trouble-shooter”.

Jan Mandrup endte med at bo tre et halvt år i Tokyo. Det lykkedes ham at afslutte projektet, og i oktober 2008 så han sig om efter nye udfordringer.

Planen var at rejse hjem til Danmark, men han blev kontaktet af IBM Thailand.

Her manglede man en Senior projektleder med hans kvalifikationer.

Økonomisk var det ikke muligt for IBM at udstationere Jan Mandrup i Thailand, og i stedet blev han lokalansat i Bangkok. Det betød, at han nu selv bl. a.

skulle finde bolig og sørge for forsikring, men uden at tænke to gange tog han af sted.

»Jeg tænkte, at når jeg kunne overleve i Japan, kunne jeg overleve alle steder i verden,« siger Jan Mandrup .

Alt var vendt på hovedet

I Thailand blev alle oplevelserne fra Japan vendt på hovedet: Hvor han i Japan skulle drive de ansatte ud af kontoret om aftenen, skal han i Thailand drive dem ind om morgenen og sørge for, at de bliver, til dagen er slut.

»Det var en stor omvæltning.

I Japan måtte jeg til jobsamtaler spørge ansøgerne, om det var i orden med dem, at arbejdsdagen kun var på otte timer. Flere sagde, at de ville tænke over det, fordi overarbejde er en vigtigt del af indkomsten. I Thailand er det omvendt,« siger Jan Mandrup .

Samtidig har det hjulpet, at han er lokalansat, for det gør, at de ansatte ikke ser på ham som udlændingen, der får alt serveret på et sølvfad.

Jan Mandrups projekt i Thailand skal efter planen afsluttes i år, og selv om han forbereder sig på et job i Danmark, vil han gerne blive boende i Asien, hvis den rette udfordring dukker op. Asien er fyldt med spændende faglige udfordringer, mener han.

»Jeg er stadig forelsket i Asien, og selv om jeg savner familien, længes jeg ikke efter at vende hjem. Der er mange steder i Asien, der har brug for folk udefra, som er åbne over for ændringer, for det er ikke deres stærke side,« siger Jan Mandrup .

Fakta: BLÅ BOG

Jan Mandrup N 36 år.

Født og opvokset i Ikast.

Bor i Bangkok i Thailand.

Uddannet elektroniktekniker suppleret med en HD fra CBS i udenrigshandel.

Kalder sig international trouble-shooter. Officielt er hans titel Senior SAP projektleder i IBM.

Flyttede i maj 2004 til Tokyo i Japan som projektleder for Mærsk Datas integration ind i IBM.

I 2008 sluttede han projektet og rejste til en stilling som lokalansat Senior projektleder for IBM i Thailand.