USA – Mike Kirk Andersen – Han har boet i fire lande på 1 år

Mike Kirk Andersen vil gå hele vejen for at få så meget ud af sin uddannelse som interaktionsdesigner som muligt. Derfor rejser han gerne efter udfordringerne

Mike Kirk Andersen

I Mike Kirk Andersens familie har de aldrig rejst særlig meget.

»Jeg er vokset op på Fyn, og jeg tror kun, at jeg har været ude at rejse med mine forældre tre gange i løbet af mit liv,« siger Mike Kirk Andersen. Første gang han rigtig stod på egen hånd var, da han flyttede til Sønderborg for at læse til diplomingeniør. Her fandt han ud af,  at han for første gang i sit liv syntes det at gå i skole rent faktisk var sjovt.

»Jeg har altid gerne ville være fodboldspiller, og derfor har fagene i skolen aldrig sagt mig noget. Hele min folkeskoletid var præget af dårlige karakterer,« siger han. Så der gik ikke lang tid, før Mike Kirk Andersen fik blod på tanden til mere uddannelse. Derfor søgte han ind på den anerkendte svenske designskole i Umeå og kom ind som en af de få.

 

Fire praktikophold på kort tid

Når han nu var kommet ind som en af de få på skolen i Sverige, ville Mike Kirk Andersen have så meget ud af uddannelsen som muligt, og han fortæller, at han derfor søgte om at komme i praktik i Ohio, USA. Her boede han in the middle of nowhere og arbejdede i Crown, et gaffeltruck-firma, hvor han som design researcher designede teknologiske hjælpemidler til industrien. Efter blot tre måneder var praktikperioden overstået, og så valgte han at tage et nyt fire måneders praktikophold hos danske Lego i Billund. Hos Lego designede han koncepter til nye legescenarier og herefter gik turen til tyske Berlin, hvor han også lige tog fire måneder som experience designer for BCG Digital Ventures. Og sidst men ikke mindst var Mike Kirk Andersen tilbage i USA for at tage sit fjerde og sidste praktikophold i San Francisco som experience designer ved et firma, der hedder Sequence.

 

Bygge broer

I alle praktikophold er Mike Kirk Andersen blevet set som en af de etablerede ansatte, han har fået ansvar som en af de etablerede ansatte, og han har sagt sin mening på lige fod med de etablerede ansatte, hvilket han har fået meget ros for. Det har været vigtigt for Mike Kirk Andersen at få så meget ud af opholdet som overhovedet muligt, fortæller han.

»Når man har taget skridtet og flyttet væk fra venner og familie, så kan man lige så godt gå hele vejen og udnytte alle chancer,« siger han. Noget af det, som Mike Kirk Andersen brænder allermest for, er at bygge bro mellem designeren og ingeniøren. Og det kan han netop, fordi han er uddannet inden for begge fag.

»Jeg bygger bro mellem brugerne af produkterne, designerne og ingeniøren. Som designer har jeg altid mit øje på brugernes behov og på den hverdag, hvor produktet skal indgå. Som designer ligger mit fokus også på at lave spændende brugeroplevelser. Som ingeniør kan jeg hurtigt lave prototyper, som simulerer disse brugeroplevelser og giver mig mulighed for at teste det sammen med brugerne. Jeg nyder, når jeg kan bringe alle disse aspekter til livet i designet. Denne kombination er unik,« siger han.

 

Skal ikke søge efter jobs

Nu er Mike Kirk Andersen tilbage på skolebænken i Sverige. Han er i gang med at skrive sit speciale i samarbejde med Lego. Og for første gang i lang tid skal han være ét sted i mere end fire måneder. Det har han det godt med:

»Det kan være hårdt at leve i en kuffert, for ved hvert praktiksted skal man bruge en måneds tid eller to på at falde til og blive accepteret, og så er der ikke mere end tre måneder til, at man skal afsted igen,« siger han. Dog planlægger han ikke, at han lige efter endt uddannelse skal have et job, hvor han bliver resten af sit liv.

»Jeg tror, at jeg ville prøve nogle forskellige ting af i et par år ad gangen,« siger han og fortæller, at han allerede har jobtilbud fra indtil flere af de virksomheder. Men om det bliver USA eller Europa i første omgang, ved han endnu ikke.

»USA er et vidt begreb, for San Francisco var meget anderledes end Ohio. Og selvom Berlin på papiret er større end San Francisco, så føles den mindre, for europæiske byer meget mere stille og rolige end de amerikanske, hvor der typisk er kæmpe bygninger og mange mennesker. Hvis jeg vil blive ved med at udforske mit erhverv, så er der mange muligheder i USA, men der er ingen tvivl om, at når jeg skal stifte familie og have børn, så skal det være i Europa,« siger han.

 

BLÅ BOG

NAVN: Mike Kirk Andersen

ALDER: 28

UDDANNELSE: Diplomingeniør i Interaction Design, MFA i Interaction Design forventet 2017

VIRKSOMHED: Er studerende, men har været i praktik hos:

Sequence(USA)

BCG Digital Ventures (Tyskland)

LEGO (Danmark)

Crown (USA)

SDU(Danmark)

Danfoss(Danmark)

Swipbox(Danmark)