Schweiz – Thomas Brandhof – Job i udlandet giver uvurderlig erfaring

Over en pizza med chefen blev drømmen om et job i udlandet til virkelighed for Thomas Brandhof . Selv om Schweiz ikke er så forskelligt fra Danmark, blev hans største styrke som leder pludselig set som en svaghed.

Af KENNETH SKOV JENSEN – May 2011

 

Hverdagen gik sin gang for Thomas Brandhof , som efter syv år hos Orifarm sad som vicepresident på hovedkontoret i Odense.

Men en søndag aften blev der vendt op og ned på det, da chefen inviterede ham på pizza.

»Han spurgte, om jeg ville overtage vores indkøbsfunktion i Schweiz. Jeg blev overrasket og spurgte, hvornår det skulle være fra,« siger Thomas Brandhof .

»Med det samme!« lød svaret, og efter en kort snak med sin kone sagde ThomasBrandhof ja til opgaven.

I juni 2008 flyttede han til Zug i Schweiz og blev adm.

direktør for Orifarms indkøbsselskab.

Her blev han chef for 25 ansatte, som ikke var vant til Thomas Brandhofs danske ledelsesstil.

»Jeg forsøgte at inddrage medarbejderne i beslutningerne for at motivere dem til forandringer. Det er vi gode til i Danmark, men jeg kunne mærke, at det var de slet ikke trygge ved. Det blev nærmest opfattet som en svaghed,« fortæller han.

Konen fulgte efter

At hans ledelsesstil blev udfordret var dog ikke Thomas Brandhofs største bekymring i begyndelsen.

For mens han nærmest selv smed, hvad han havde i hænderne og rejste til Schweiz, havde hans kone ikke samtidig mulighed for at følge med.

Hun arbejdede som læge, og kunne først fem måneder senere komme ud af sin ansættelse og rejse til Zug med parrets etårige datter Sofie.

»Det var virkelig en lærestreg, for det er lang tid at være væk fra familien. Den adskillelse var ikke smart, og det ville vi gerne have undgået,« siger Thomas Brandhof .

Han husker især en tur i vuggestuen, hvor han skulle hente datteren. Thomas Brandhof havde ikke været hjemme i Danmark i en måned, så etårige Sofie kunne ikke genkende sin far.

»Det tog hårdt på mig.

Men vi blev enige om, at nu var vi gået i gang, og at den hårde start var begyndelsen på et eventyr,« siger han.

Her knap tre år senere har det været et eventyr. For da familien blev samlet, kunne han fokusere på sit nye job.

Orifarms indkøbsselskab køber lægemidler i EU-landene for at sælge dem i Skandinavien og Tyskland.

Dansk ledelsesstil

Afdelingen, Thomas Brandhof nu stod i spidsen for, bestod af 25 medarbejdere, hvoraf halvdelen er schweizere, mens resten kommer fra forskellige steder i Europa.

Han forsøgte i ægte »dansk ledelsesstil« at inddrage sine nye medarbejdere, da han skulle finde ud af, hvordan virksomheden kunne optimeres.

For en leder er ikke stærkere end summen af sine medarbejdere, mener han.

»De var vant til, at initiativet og beslutningerne kom fra lederen, og jeg kunne mærke, at de tænkte, hvorfor spørger du os? Kan du ikke selv tage stilling til det?,« fortæller Thomas Brandhof .

Men i stedet for at blive den enerådige chef, medarbejderne var vant til, valgte Thomas Brandhof at være tro mod sine principper og tage udfordringen op. Det har i dag givet pote, mener han selv. Både for medarbejderne, men også for ham.

»Jeg har fået en uvurderlig indsigt i andre arbejdskulturer og på nært hold oplevet andre landes måde at lave forretning på. Det har udviklet mig meget som leder,« siger Thomas Brandhof , som råder andre ledere til at rejse ud for at få erfaring.

En ægte “Hausfrau”

Imens var Thomas Brandhofs kone blevet en ægte schweizisk “Hausfrau”. Hun passede først én datter, senere to, da Ida kom til verden.

Hun tager sig af hjemmet, og så er det hende, som står bag familiens sociale netværk.

Selv forsøgte han sig med flere netværk for udlændinge, men det gav ikke vedvarende bekendtskaber på grund af forretningsrejser og lange dage på kontoret.

»Min kone gik fra et fuldtidsjob som læge til hjemmegående husmor. Det har været en stor omvæltning for hende, men hun har været fantastisk god til at møde nye mennesker. De bedste venner, vi har hernede, har vi mødt på grund af hende,« siger Thomas Brandhof .

Schweiz er ikke en del af EU, men udover den anderledes arbejdskultur giver det ikke de store udfordringer at flytte til landet, mener Thomas Brandhof , som er glad for, at han tog springet.

Efter tre år i Zug er den lille familie dog begyndt at vende tankerne hjemad. De har købt et hus i Odense, for der er også ulemper ved at arbejde i udlandet.

»Man er lidt langt fra familie og venner, og det er hårdt indimellem,« siger Thomas Brandhof .

Udlandsdansker

Han vender efter planen tilbage til en lederstilling hos Orifarm i Odense, mens konen vil genoptage sin lægegerning.

Egentlig er det ikke så meget Danmark, de savner.

Thomas Brandhof vil godt give sig selv mærkatet “udlandsdansker”.

»Samfundet i Danmark fungerer godt, og jeg har altid syntes, at vi var heldige her i landet. Men de er altså også heldige i Schweiz, og så er landets placering bedre med naturen og vejret. Måske er græsset faktisk grønnere på den anden side,« siger Thomas Brandhof , som håber, at opholdet i Zug ikke bliver hans sidste i udlandet.

 

Fakta: BLÅ BOG
Thomas Brandhof

Alder: 36 År By: Har siden 2008 boet i Zug, Schweiz, sammen med sin kone og deres to børn på hhv.

tre år og otte måneder.

Stilling: adm. direktør i Orifarms indkøbsselskab og vicepresident i Orifarm Uddannelse: jurist, Aarhus Universitet.

Mangler sit afgangsprojekt for at færdiggøre sin MBA fra Aarhus Universitet.