USA – Bo Holmgreen – 18 måneder i USA blev til 25 år

Bo Holmgreen har eget firma i USA på 20. år. Hans tre børn er født og opvokset i USA, men i hjemmet bliver der kun talt dansk.
af KARINA O. DAHLGAARD

Selvfølgelig kommer vi hjem igen. Vi elsker Danmark,« lovede Bo Holmgreen og hans hustru i 1986, da parret flyttede til USA. Bo Holmgreen skulle udstationeres i 18 måneder i USA og derefter hjem igen. Men parret har boet i USA lige siden og fået tre børn. »Men vi elsker stadig Danmark og er meget danske,« siger Bo Holmgreen.

Han tog til USA for it-firmaet Christian Rovsing A/ S. De 18 måneders udstationering trak ud, men efter tre år gik firmaet konkurs. Bo Holmgreen, der var afdelingsleder i den afdeling, som stod for dankort, blev tilbudt, at han og resten af den 28 mand store gruppe kunne forsætte med at arbejde med bankverdenen, hvis Bo Holmgreen kunne finde et nyt sted til dem.

Sådan gik det til, at han solgte gruppen og sig selv til DanNet i Birkerød. Men Birkerød trak ikke så meget i ham, og derfor besluttede han sig for at søge job i et amerikansk firma. Her var han i to år, inden han fik nok af »kortsigtet planlægning«. Derfor valgte han at etablere sit eget firma.
Software til banker

Sammen med to tidligere kolleger etablerede han Transoft International Inc., som laver software til banker, der balancerer omkostningerne omkring pengebeholdninger og pengetransport.

Først forudses rent statistisk, hvor og hvornår der er behov for penge, og dermed findes den matematisk optimale måde at distribuere kontanterne på. Det sparer bankerne for mange millioner om året.

Bo Holmgreens firma og ansatte var pionerer inden for området. I dag har firmaet Ruslands, Thailands og Mexicos største banker som kunder – samt ING i Holland og banker i bl. a. England, Australien, Canada, USA og Singapore. I Skandinavien er Nordea den største kunde.

De to kompagnoner har Bo Holmgreen købt ud, og han er i dag eneejer af firmaet med 38 ansatte, heraf 16 i USA. »De andre havde ikke helt samme ambitioner som mig og var lidt mere nede på jorden. Vi danskere kan godt blive lidt mere højtflyvende, når vi kommer ud i verden. Det har jeg i hvert fald oplevet. « En af grundene til, at Bo Holmgreen måtte have en ven med i firmaet, var, at han havde forsinkelser i begyndelsen med at få en arbejdstilladelse i USA som egenansat.

I dag har Bo Holmgreen green card og har mulighed for at blive amerikansk statsborger. Men den mulighed lokker ham ikke.

Stolte danskere

»Vi har ikke lyst til at skifte statsborgerskab, da vi er stolte af at være danske. Men i årevis har vi hverken stemt her eller der. På en måde er vi statsløse, men det er ikke så vigtigt for os længere, hvad der foregår rent politisk i Danmark, og her i USA er vi jo på sin vis gæster, så vi føler ingen trang til at have indflydelse.

Vi lever et fortrinligt liv, men vi er mindre engagerede i samfundet omkring os, end hvis vi levede i Danmark,« siger Bo Holmgreen. Familien har ingen planer om at bosætte sig i Danmark igen, selv om tilhørsforholdet er stort, og det lille land bliver besøgt i flere uger hen over både sommer og jul hvert år. Børnene, der altid har boet i USA, føler sig også danske. I hjemmet er der altid blevet talt dansk, medmindre der har været engelsktalende venner på besøg.

»Man kan blive åh, så dansk, når man tager ud. Vi flager med Dannebrog og holder fast i det danske sprog, fordi det er en del af vores identitet. Det ville føles meget mærkeligt, hvis min kone og jeg skulle tale et fremmedsprog til hinanden. Siden har jeg erkendt, at det også er vigtigt for børnene at vokse op med to sprog, for dermed har de lettere ved at lære flere sprog.«.
»Vores familiesprog«

Engang under et besøg i Danmark sagde den ene datter, som dengang var fire år: »Mor, mor, der sidder nogle mennesker derovre, som taler vores familiesprog.« Hun havde simpelthen ikke hørt andre tale dansk. I dag bruger teenagebørnene det danske islæt til at gøre sig interessante over for kammeraterne.

Når familien drager mod Danmark, tager den gerne forbi et andet land på vejen. For Bo Holmgreen er det vigtigt at vise børnene noget af verden på samme måde, som han selv oplevede det som barn. »Den vigtigste årsag til vores succes med firmaet er, at jeg har haft en international holdning siden barnsben, hvor jeg har rejst rundt med mine forældre.

Her i USA, hvor landet er stort, og folk nogle gange har svært ved at se ud over egne grænser, er der stor beundring for folk, der kender noget til verden. Det har været en god ting, at man har været vant til at rejse og kan lide fremmede kulturer, når man er fra Danmark.

Den 11. september var et wake up call for mange amerikanere, der blev yderligere bevidste om, at der er en stor verden udenfor. Når jeg f. eks. ansætter en amerikaner og vil sende ham på rejse til Thailand, spørger han, om han så ikke skal have et pas? De har ofte ikke engang et pas. Hvordan kan man leve uden?« griner han.
Vækst og hårdt arbejde

Den megen rejseerfaring har gjort, at Bo Holmgreen har haft gåpåmod til at opsøge kunder i fremmede lande. Bo Holmgreens firma er på listen over de 25 hurtigst voksende virksomheder i North Carolina, som bliver kaldt “Østkystens Silicon Valley”. For hvert år har firmaet vokset sig større, og for hvert år har firmaet været profitabelt. Men det kræver også hårdt arbejde. Med ca.

120 årlige rejsedage og arbejdsdage fra kl. 7 til kl. 19 erkender Bo Holmgreen, at succesen koster mange arbejdstimer. »Men jeg gør arbejdslivet dansk ved at holde ferie på dansk – amerikanerne forstår ikke altid helt glæden ved at holde en lang ferie. Fordi jeg er chef, kan jeg heldigvis tage min europæiske ferie, som jeg har lyst til,« fortæller Bo Holmgreen.

Han mener, at hans medarbejdere kan mærke, at chefen er dansk, fordi han er meget demokratisk indstillet. Han lytter gerne og giver ansvar fra sig, hvis nogen har en god idé. Og så bruger han sarkasme til at få tingene til at »rulle lidt bedre«. »Livet er nemt i USA. Alting fungerer, og vejret her er godt. Det er et skønt land at bo i. Men vi savner lidt kulturen i Europa, for USA har jo ikke helt så meget historie og baggrund. Vi lever fuldstændig ligesom amerikanerne, er integrerede og accepterede, betaler det samme i skat og opfører os generelt som alle andre. Men alligevel skiller vi os ud og er lidt anderledes. Vi holder bl. a. fast i danskheden ved at holde glöggfest for naboerne og dansk jul med stearinlys på træet, og vi serverer stærk dansk lakrids og tyrkisk peber til stor væmmelse for alle de lokale, der prøver det.«.
Amerikanske venner

mest andre danskere i North Carolina, men da danskerne ofte kun er i USA i en begrænset periode, er de fleste af vennerne i dag amerikanske. Men kulturbaggrunden er og bliver forskellig. »Vi undrer os stadig nogle gange, når vi inviterer amerikanere til fest, og de så tager hjem kl. 22 i stedet for at hygge og drikke vin hele natten. Gad vide, hvad det er, de skal nå at se i fjernsynet?«.
Fakta: BLÅ BOG

Bo Holmgreen

52 år, norsk gift og far til tre.

Uddannelse: Rungsted Gymnasium, 1978. Handelshøjskolen, 1982. Danmarks Tekniske Universitet, civilingeniør i elektronik, 1984.

Erhverv: 1973-1984: Hørsholm Bibliotek, musikafdelingen.

1981-1984: Christian Rovsing A/ S, deltidsprogrammør i udviklingsafdelingen, Ballerup.

1984-1986: Salgsingeniør og afdelingsleder i dankortafdelingen hos Christian Rovsing A/ S samt bestyrelsesmedlem i EFT.

1986-1989: Under udstationering, datterselskabet CR Systems Inc., Global EFT divisionschef, i Tulsa, Oklahoma, USA.

1990-1992: SDM International, vice president, Sales & Marketing, Research Triangle Park, North Carolina, USA.

1992 -nu: Transoft International Inc., president og CEO, North Carolina, USA.