Isle of Man – Michelle Tonnesen – Fra pulserende storby til afsidesliggende ø

Hun skiftede storbylivet ud med ølivet. Og oven i det skiftede hun karriere. Men hvo intet vover, intet vinder, siger Michelle Tonnesen til sig selv

’Hvad hvis livet, som du kender det, blev vendt fuldstændig om? Ville du stadig være den samme person bagefter? Da Chloe bliver tvunget til at forlade sit kosmopolitiske liv i London for at flytte til Isle of Man, bliver hun overrumplet af en lang række udfordringer. Hvordan vil hun og familien kunne tilpasse sig ølivet? Kan hun finde nye venner? Hvad skal der ske med hendes karriere? Og det vigtigste af det hele: Vil kærligheden mellem Chloe og hendes mand overleve?’

Teksten er fra Isle of Man Arts Councils hjemmeside, og den handler om den roman, som Michelle Tonnesen lige har udgivet. Hun er egentlig ledelseskonsulent i managementbranchen, men hun har altid drømt om at skrive sin egen bog. Romanen er langt fra selvbiografisk, men nogle af spørgsmålene og overvejelserne har hun selv været igennem, da hendes mand, Morten, fik et jobtilbud, som han ikke kunne afslå, i østaten Isle of Man.

»Det er en lille granitø på størrelse med Bornholm midt ude i det irske hav. Det regner og blæser konstant, så jeg kom da hertil med en masse forbehold,« siger Michelle Tonnesen og fortæller, at hun gav deres tilværelse på granitøen to år.

 

Kvalitetstid

I dag har familien, der tæller Michelle, hendes mand og deres to børn på seks og halvandet år, boet på øen i fem år, og de stortrives. Før Isle of Man havde parret boet i London siden 2006. De flyttede til den engelske kosmopol for at udforske et større og mere internationalt marked, end hvad der kunne findes i Danmark.
»Vi blev hurtigt enormt glade for London og så byen som vores andet hjem. Men her på Isle of Man har vi langt mere kvalitetstid sammen, blandt andet fordi vi ikke skal pendle i 1-2 timer hver dag. Det hele ligger 10-15 minutter væk her. Men her er også frisk luft, grønne bakker uden for døren, vi er omgivet af havet, og det er trygt og sikkert for en lille familie,« siger Michelle Tonnesen. Hun kom til Isle of Man med en plan A og en plan B for sin egen karriere. Plan A var at etablere sig på ny i konsulentbranchen, hvilket i sig selv var en udfordring.

»Jeg bankede på døre, sendte cv ud, drak kaffe med 20 forskellige mennesker – alle nogle der kendte nogle,« siger Michelle Tonnesen. Hun havde på forhånd besluttet, at enhver er sin egen lykkes smed, og at hun derfor ville gå helhjertet ind i projektet om, at Isle of Man skulle blive en god oplevelse trods udfordrende odds. Heldigvis oplevede hun, at øboerne var anderledes hjælpsomme, end man for eksempel er i en storby som London.
»De fleste har på et tidspunkt været i samme båd, så jeg oplevede, at alle var ivrige efter at dele deres netværk med mig,« siger hun og fortæller, at hun derfor relativt hurtigt kom ind i varmen hos nogle af de store virksomheder, heriblandt KPMG.

En forfatter gemt i maven

Men selvom det hele i princippet åndede fryd og gammen for både Michelle og hendes mands karriere, lå plan B, som handlede om at få lov til at skrive, og lurede i Michelle Tonnesens baghoved.

»Jeg har altid godt kunne tænke mig at skrive, og jeg tog derfor et skrivekursus på London School of Journalism,« siger hun. At skifte branche var dog en endnu større udfordring, end hun hidtil havde prøvet. For ikke nok med at hun skulle kaste sig ud i noget nyt, pludselig blev hendes erhverv også meget offentligt. Men Michelle Tonnesens konstante lyst til nye udfordringer overvandt frygten, og ’hvo intet vover, intet vinder’, sagde hun til sig selv. Hun fik derfor først og fremmest en aftale i hus om fast at skrive om business- og livstilsstof for et lokalt magasin. Da hun dernæst kastede sig over fiktionen, gik det over al forventning. Hendes nyligt udkomne roman på Amazon, ’The Cosmopolitan Islander’, tager udgangspunkt i hendes egen tilværelse.

»Den handler om at relocate og om de udfordringer, der ligger heri. Den handler også om kvinders rolle i nutidens samfund, og om de mange muligheder de har samt de dilemmaer, der dukker op i kølvandet heraf. Og så handler den om Danmark versus Storbritannien, hvor der for eksempel er meget forskellige forventninger til kvinders rolle,« fortæller hun. Michelle Tonnesen er allerede i gang med at skrive næste roman, men om det at være fuldtidsforfatter er en del af fremtidsplanen, må tiden vise.

»Lige nu arbejder jeg to-tre dage om ugen som selvstændig konsulent for lokale virkshomheder, og resten af tiden skriver jeg. Det er en perfekt kombination.«

 

Fulde navn: Michelle P. Tonnesen

Alder: 37

Uddannelse: Cand. Merc. Int. med speciale i Interkulturel Kommunikation og Ledelse fra Copenhagen Business School

Virksomhed/stilling: Ejer, konsulent og skribent ved MiMO