USA – Gitte Pope – Hun faldt for medicinalindustrien

Efter sit første job i USA hos en nyetableret medicinalvirksomhed har Gitte Pope ikke kigget sig tilbage. Med mere end 20 års erfaring i bagagen sidder hun i dag som Vice President of Marketing hos ARC Fertility i Silicon Valley.

KRISTIAN FOSS BRANDT – Nov 2015

 

Kort efter sin uddannelse fra Handelshøjskolen flyttede Gitte Pope i 1993 til Californien, hvor hun fik et job som marketingassistent ved det nyetablerede medicinalfirma Intramed i San Diego. Her blev hun bidt af medicinalverdenen, og det skulle vise sig at blive startskuddet til en lovende karriere i USA.

»Jeg startede ved denne medicinalvirksomhed ved et tilfælde. Firmaet blev så opkøbt af det større firma, Edwards Lifesciences, og jeg fik flere forfremmelser, der endte med, at jeg blev produktchef. Jeg blev bidt af marketing, og det var nogle rigtig spændende år, hvor vi var en lille skare af folk inden for et stort firma, der lavede rigtig mange projekter sammen,« siger Gitte Pope.

Robotterne på banen

I slutningen af 1990’erne kom der mere fokus på robotteknologi, og Gitte Pope fik job hos Computer Motion, hvor hun bl.a. var med på settet i den amerikanske tv-serie ER, som foregår på en skadestue i Chicago.

»Vores firma byggede robotter, som blev brugt på operationsstuerne, og det endte med, at vores robot blev brugt i en af episoderne af ER, hvor jeg var med og se til, at det forløb planmæssigt,« siger Gitte Pope.

I mellemtiden havde hun mødt sin amerikanske mand, som fik et job i San Francisco. Derfor flyttede hun med ham til Silicon Valley i 1999, hvor hun blev involveret i en række start-upfirmaer inden for medicinalområdet.

»Vi blev begge involveret i startup-firmaer i Silicon Valley, hvor arbejdsdagene er lange, og man skal vise resultater, hvis investorerne ikke skal dreje nøglen om med det samme. Desuden blev vi ramt af krisen, hvor mange firmaer måtte lukke. I dag er investorerne lidt mere konservative, og de spørger mere ind til firmaets værdier og målsætninger,« siger Gitte Pope, der fra begyndelsen har været vant til at arbejde døgnet rundt i USA, hvor man gerne tilsidesætter privatlivet for at tilfredsstille arbejdsgiveren.

Derfor har det også været svært for hende at opnå balance mellem familielivet og arbejdet. Især efter at hun fik børn.

»Vi blev nødt til at få en nanny til vores børn, da vi begge har arbejdet fuld tid. Det amerikanske system har ikke de samme pasningsordninger til familier. På den anden side er det ikke så velset at gå tidligt fra arbejde på grund af familien derhjemme. Man skal vise, at man er loyal og arbejder lige så hårdt som de andre i firmaet. Det har været den største udfordring for mig i Silicon Valley,« siger Gitte Pope.

Stærke venskaber

Hun mener dog, at der er en tendens til, at amerikanerne også begynder at bruge mere tid derhjemme frem for på arbejdspladsen. De begynder at kigge mod de europæiske lande, hvor der er mere fleksibilitet.

»Amerikanerne ved godt, at de kan lære noget af os i Europa. De ved bare ikke, hvordan de skal opnå et system, der varetager deres interesser på hjemmefronten. Selvom man bruger mindre tid på arbejdspladsen i Danmark, så er det jo ikke ens- betydende med, at man er mindre effektiv. Amerikanerne kan godt lide at stå hen- ne ved kaffe- maskinen og snakke lidt, mens danskerne er mere koncentrerede, når de er på arbejde,« siger Gitte Pope.

Hun har igennem sin karriere været i mange firmaer, hvor arbejdskulturen har været vidt forskellig. Men selv om man arbejder mere, har mindre ferie og et næsten ikke eksisterende sikkerhedsnet, er det dog en stærk og venlig kultur, der har skabt hende mange venskaber igennem tiden.

»Mine chefer har altid været klar til at hjælpe, også hvis jeg har forladt firmaet til fordel for et nyt job. Jeg er imponeret over, hvor mange ressourcer de bruger på at hjælpe hinanden. Det er helt sikkert en af grundene til, at jeg er blevet. Jeg er ligesom blevet sluset ind i den amerikanske mentalitet og er blevet supergodt modtaget. Men jeg tror også, at vores danske værdisæt gør sig godt på det amerikanske arbejdsmarked. Det er i hvert fald det indtryk, jeg har, når jeg har fået feedback igennem tiden,« siger Gitte Pope.

Flere muligheder

Hun er også sikker på, at det amerikanske arbejdsmarked har givet hende flere karrieremuligheder end i Danmark, hvor man gerne er lidt mere regelbundet.

»Herovre er man lidt mere fleksibel, hvor man gerne tager flere opgaver, end der tår i jobbeskrivelsen. Det giver nogle muligheder på en måde, hvor man måske ikke følger rangstigen for at komme videre i karrieren. Jeg har tidligt fået nogle jobmuligheder og udfordringer, som jeg ikke havde fået i Danmark. Jeg har haft nogle rigtig gode chefer, som har troet på mig og givet mig en utrolig selvtillid i mit job,« siger Gitte Pope, der ikke ser sig selv vende hjem til Danmark, selv om hun fortsat føler sig pæredansk.

»Det er svært at vende tilbage til Danmark permanent nu, da vi har en datter på 14 og tvillingedrenge, som er 11 år gamle og går i skole i Californien. Men vi tager fortsat på ferie i vores sommerhus i Danmark hvert år, og vi holder en tæt kontakt med familien og får besøg fra Danmark ofte,« siger Gitte Pope.

 

Blå bog

Gitte Knudsen Pope

Alder: 45 år

Uddannelse og årgang: Handelshøjskolen i Aarhus (international HE), 1993