UAE – Mille Damsø Holst – Ung og ambitiøs i Dubai

Som 22-årig nyuddannet shippingelev rejste Mille Damsø Holst til Dubai for at opsøge lykken som udlandsdansker. Her lykkedes det hende på blot to uger at lande et job hos Mærsk.

 

af Kristian Foss Brandt – Sep 2015

 

At være sin egen lykkes smed er ikke et ukendt ordsprog for Mille Damsø Holst. Som 22-årig nyuddannet shipping-elev opsøgte hun internationale jobmuligheder i Dubai. I begyndelsen søgte hun via jobportaler herhjemme, men Mille Damsø Holst tog hurtig en beslutning om at rejse to uger til den mellemøstlige metropol for at optimere sine chancer. Inden rejsen satte hun jobinterviews og kaffeaftaler op hos danske virksomheder.

»Efter at være blevet valgt fra til et job, jeg havde søgt herhjemmefra, valgte jeg at gribe det anderledes an. Jeg bookede en tur til Dubai i to uger, og en måned inden sørgede jeg for at sætte jobinterviews eller kaffeaftaler op med danske virksomheder. Min kalendar var helt fyldt, og det gav pote. På de to uger fik jeg tre forskellige jobtilbud, hvor jeg valgte at tage et job hos Mærsks selskab Damco,« siger Mille Damsø Holst.

Hun underskrev kontrakten den sidste dag inden afrejsen og skulle begynde sit nye job i Dubai tre uger senere. Dernæst handlede det blot om at tage hjem til Danmark, udleje lejligheden, sælge bilen og pakke en kuffert.

»Tre uger senere stod jeg i Dubai med to tasker og et hotelværelse i to uger. Jeg vidste ikke meget om landet og kendte ingen dernede overhovedet. Set i bakspejlet var det ret vildt, men det føltes rigtigt dengang,« siger Mille Damsø Holst, der oplevede et massivt kulturchok på arbejdet og i privatlivet i Dubai, hvor det ikke var helt almindeligt at se unge, selvstændige kvinder.

»Da jeg skulle kigge på lejlighed for første gang, var det svært for dem at forstå, at jeg ikke havde nogen mand, far eller bror med. Det var ikke almindeligt, at en så ung kvinde var helt alene. De første måneder var ret hårde, men jeg lærte stille og roligt kulturen at kende og fik en ny vennekreds, som blev ligesom en ny familie,« siger Mille Damsø Holst.

 

Forskellige kulturer

I Dubai arbejdede hun sammen med folk fra hele verden og udviklede for alvor sin sans for, hvordan man kommunikerer i forskellige kulturer. Noget som hun tog med sig videre, da hun efter knap tre år skiftede til en stilling i London i samme firma.

»Jeg havde måske ikke selv overvejet, hvor stor kulturforskel der ville være. Man skulle ikke bare lære den arabiske mentalitet at kende. Man skulle også lære den indiske, den pakistanske, den bangladesiske og den spanske. Det var en rigtig stor udfordring i begyndelsen og en meget større mundfuld, end jeg havde forventet. Men i dag hjælper det mig meget, når vi kommunikerer med kontorer rundt om i verden,« siger Mille Damsø Holst.

Hun arbejder i den engelske metropol, hvor hun bor sammen med sin kæreste, som hun mødte i Dubai. Her bruger hun væsentligt mere tid på at pendle frem og tilbage fra jobbet (en time hver vej), og leveomkostningerne er høje. Hun har derfor lært at bruge tiden effektivt, når hun tager metroen på arbejde. Her tjekker hun både emails om morgenen og om aftenen, når hun kører hjem igen.

»Selvfølgelig er det rigtig dyrt at bo i London, og det at flytte fra Dubai har været en stor forandring. Vi ville gerne tilbage til Europa, da vi gerne ville tilbage til en mere simpel livsstil og en mere normal hverdag. At finde et sted at bo i London er ikke svært, hvis man sammenligner med København, hvor det kan være svært at finde en ledig leje-lejlighed. Men man skal være hurtig til at lægge depositum på bordet, når man først finder en lejlighed i London. Ellers mister man den,« siger Mille Damsø Holst.

 

Fokus på arbejdet

Hun har mærket en forskel på, hvordan arbejdskulturen er indrettet. I London arbejder man ofte mere end i Danmark, men det er ikke på højde med Dubai, hvor der var flere om buddet. I Dubai var der mere feriestemning, hvor weekenden ofte bestod af ture ved stranden og en generel luksuriøs tilværelse på grund af lavere leveomkostninger. I London bruger parret mere tid på at mødes med venner på pubben.

»I Dubai arbejdede man rigtig hårdt og længe. Man var meget ydmyg og gjorde meget for sit arbejde i forhold til f.eks Danmark. Jeg finder også, at der er rigtig stor konkurrence i London. Men der var måske mere konkurrence i Dubai, i det flere ville tage dit job for færre penge. Hvis du ikke har en høj uddannelse og fem-ti års erfaring, er der rigtig mange, som kan det samme som dig i Dubai,« siger Mille Damsø Holst.

Hun ser gerne sig selv flytte tilbage til Danmark på et senere tidspunkt i sin karriere, da det fortsat er et godt land at leve i i forhold til familie, arbejdstid og fritid.

»Jeg kan godt mærke, at jo længere man er ude, jo mere savner man det derhjemme. Jeg vil gerne være tættere på min familie og de venner, som jeg savner. Derfor kunne jeg godt forestille mig at komme hjem til en dansk arbejdsplads igen på et senere tidspunkt, da der er en skarpere opdeling mellem arbejde og fritid. I London er der lidt en uskreven regel om, at man ikke skal gå hjem før chefen. Jeg går dog selv hjem med god samvittighed, hvis jeg er færdig med mit arbejde,« siger Mille Damsø Holst.

 

FAKTA

Fulde navn: Mille Damsø Holst

Alder: 26 år

Uddannelse og årgang: Shipping, årgang 2010

Virksomhed: Damco