Malaysia – Rikke Jarvad Netterstrøm – Rejsende i social ansvarlighed

Fire et halvt år i Malaysia har lært ærkekøbenhavnske Rikke Jarvad Netterstrøm, at en blidere facon kan give bedre resultater, og at natur kan være andet end flade marker.

Af LENE ANDERSEN – Okt 2011

Det var meget godt at arbejde for stærke europæiske virksomheder med socialt ansvar højt på agendaen. Men det ville gøre en langt større forskel for en masse mennesker, hvis de asiatiske plantageejere selv satte fokus på ordentlig behandling af ansatte og miljø. Derfor forlod Rikke Jarvad Netterstrøm sit gode internationale karrierejob i The Body Shop og slog sig i 2007 ned i Malaysia som freelancer i socialt ansvar.

En af hendes begynderfejl handlede om dress code. Den hedder ofte batik, og det svarer til galla-påklædning. »Men første gang gik jeg ud og købte en hippieagtig batikkjole, indtil en kollega fortalte mig, at for kvinvad der betyder batik lang selskabskjole,« fortæller Rikke Jarvad Netterstrøm.

Hun er 39 år, ærkekøbenhavner og har tilbragt det meste af sin karriere i udlandet. Først i London af flere omgange og altså nu i Malaysia som medejer af CSR Asia – en af Asiens førende virksomheder inden for corporate social responsibility, der handler om virksomhedernes ansvar for bæredygtig og etisk ansvarlig produktion.

Blomstrende område

Området blomstrer. Europæiske virksomheder, forbrugere og investorer stiller krav til måden, hvorpå varerne er produceret, og til hvordan medarbejdere og miljø behandles. CRS Asia rådgiver i dag alle de store børsnoterede virksomheder i Malaysia og den lokale børs med. »Mit bedste råd til alle danskere, der skal gøre forretning herude, er at få den pegefinger ned. Vi er kendt som skolemesteragtige. Jeg tror ikke, det er meningen. Men vi opfattes sådan, og direkte kritik opfattes her frygteligt fornærmende, fordi den får dig til at tabe ansigt,« forklarer Rikke Jarvad Netterstrøm.

Cirkle om et problem

Hun har selv dæmpet sin direkte danske facon efter i starten at være løbet ind i høflige afslag, når hun præsenterede sine kontante analyser af, hvordan de malaysiske plantager skulle gøre for at åbne en dialog med europæerne. »I dag kan jeg se værdien i at være blidere og høfligere over for andre mennesker. Man kan godt cirkle omkring et problem i stedet for at tackle det direkte,« siger hun. Rikke Jar- Netterstrøm har i dag fem ansatte i Malaysia og selskabet har 40 ansatte i hele Asien.

Hun siger, at der stadig er masser af plads til forbedring af forholdene på plantagerne. Men undrer sig over, at så få politikere og ngo’er sætter sig ind i de lokales leveforhold, før de fælder dom. »Jeg mødte en italiensk pige, der græd over forholdene på en plantage. Men da jeg besøgte den kort efter, var det nogle af de bedste forhold, jeg har set. Arbejderne boede i huse med elektricitet, rindende vand og toilet. Det er der ikke mange, der har i landsbyen.«

Tanken om at blive rejsende i socialansvarlighed opstod, mens hun stod i spidsen for genopbygningen af The Body Shops sociale pro-fil. I den forbindelse blev hun part i den globale palmeoliedebat. Palmeolie er i hver tredje vare, men fremstilles ikke uden konsekvenser. Regnskoven hugges ned i stor stil for at bygge plantager, og medarbejderne lever af og til under barske forhold. »Man dannede til sidst et »Roundtable on Sustainable Palm Oil« bestående af ngo’er, producenter og forbrugere. Her repræsenterede jeg den britiske detailhandel, så jeg havde allerede besøgt mange plantager og kendte folk, da jeg åbnede min egen butik.« Hun valgte at slå sig ned i Kuala Lumpur.

»Vi lever her i et multikulturelt samfund. Malaysierne er åbne og gæstfri, og i modsætning til andre storbyer er her stort set ingen ghettoer, hvor de udstationerede klumper sig sammen.« Og så er Malaysia et af de billigste steder i verden at leve. Rikke Jarvad Netterstrøm bor i en stor gammel lejlighed midt i byen med udsigt over byens sidste stump regnskov, som er på størrelse med Kongens Have i København gange tre.

Dårligt malaysisk

Mange af den veluddannede del af befolkningen har gået i skole i Storbritannien eller USA, så der er altid engelsktalende overalt. »Af samme årsag er mit malaysiske frygteligt dårligt. Jeg kan kun lige bestille mad på en restaurant,« erkender Rikke Jarvad Netterstrøm. Trods det meste af karrieren uden for Danmark betegner Rikke Netterstrøm sig selv som frygtelig dansk. »Jeg er meget dansk i min ledelsesstil, men har måttet tilpasse den. Uden for Danmark vil selv veluddannede medarbejdere ikke bare have udstukket en opgave uden anvisning på, hvordan den skal løses.«

Venneflokken er præget af arbejdet med CSR. Aktivister, kunstnere, politikere og erhvervsfolk i skøn blanding. »To af mine bedste venner er vokset op i langhuse på Borneo, nogle er fra Papua Ny Guinea, hvor der for få generationer siden stadig levede menneskeædere. Andre igen stammer fra Indien, Kina og Sydafrika. Deres interesser og meninger er meget forskellige fra mine. Mens vi i Danmark har det med stort set at være enige med vore venner. Det er meget spændende,« forklarer Rikke Jarvad Netterstrøm.

Møder mor i Paris Takket være billige flybilletter og telefontakster på 20 øre i minuttet holder hun godt fast i familie og venner i Europa. Flyveture til Sydamerika kan lægges over Europa, og så kan man pludselig mødes med sin mor i Paris. Samtidig har københavnerpigen uden sans for de landlige glæder fundet plads til naturen. »Nu vælter jeg mig ikke i tid. Men når jeg har fri, tager venner mig med ud at snorkle blandt havskildpadder og hajer på nogle af øerne, og besøger jeg en plantage tæt ved et orangutangreservat, prøver jeg at lægge tid ind til et besøg. Naturen her er vild og fascinerende,« siger Rikke Jarvad Netterstrøm.

Hun afviser, at Kuala Lumpur er specielt farlig. »Som forholdsvis ung kvinde tænker jeg altid over, hvor jeg går iført hvad og hvornår både her og i København. Grimme ting kan ske alle vegne. Jeg bor eksempelvis tæt på et jordskælvscenter, men har kun oplevet jordskælv i København, hvor jeg i sommer også oplevede min første seriøse oversvømmelse.

 

Fakta: BLÅ BOG
Rikke Jarvad Netterstrøm

  • 39 år
  • 1996 BSc erhvervssprog og økonomi fra CBS
  • 2001 Cand. Merc. Int fra CBS
  • 2001 Analytiker Global Risk Management Services. London
  • 2001-2004 Rådgiver om virksomhedernes sociale ansvar Novozymes
  • 2004-2007 International chef for etisk politik The Body Shop
  • 2004-2007 Bestyrelsesmedlem i Roundtable on Sustainable Palm Oil.
  • 2008-2009 Netterstrøm Corporate Responsibility, Strategy and Accountability
  • 2010-2011 Midl. generalsekretær Roundtable on Sustainable Palm Oil.
  • 2008-Direktør og bestyrelsesmedlem for CSR Asia.