Spanien – Claus Sørensen – Livet er godt
Mundvigen var begyndt at hænge lidt. Og det værste var, at det også lignede en tendens blandt mange andre danskere omkring ham. Det blev for deprimerende at være en del af, og et jobtilbud fra Sydspanien ændrede for altid livet for Claus Sørensen. Regn, kulde, høj skat og manglende livsglæde blev skiftet ud med sol, varme, smil og penge.
Claus Sørensen ejer hjemmesiden www.feriebolig-spanien.dk. Her kan man leje en lejlighed, landejendom eller et hus til ferien. Eller eventuelt bare for en forlænget weekend.
Hjemmesiden har 25.000 besøgende hver eneste dag, og de kan vælge mellem mere end 5.000 lejeboliger rundt om i Spanien. Hver udlejer betaler 199 euro eller næsten 1.500 kr. om året for at være på hjemmesiden – det svarer til en årlig indtægt på 7,5 mio. kr. i et land, hvor skatten er væsentlig lavere end i Danmark.
Eller sagt med Claus Sørensens egne ord: Livet er godt.
»Jeg vågner hver morgen med et smil på læben og er ovenud tilfreds med mit liv. Det gælder også om mandagen, hvor jeg faktisk indimellem er glad for, at det igen er hverdag, så jeg igen skal på arbejde,« siger den 40-årige Claus Sørensen.
Han har boet i Spanien siden 2002, hvor han blev ansat som datamatiker i it-virksomheden www.Zapin.net. Inden da havde han arbejdet i butikker i Jysk Sengetøjslager – i dag bare Jysk – i Sverige og USA i fire år.
Han faldt hurtigt for Sydspanien.
»Der er jo klimaet, som bare er så meget federe end i Danmark. Her er stort set godt vejr hele tiden. Jeg lider af lidt gigt, som plager mig mest, når det er koldt og fugtigt, så det mærker jeg ikke hernede,« siger Claus Sørensen.
Det er imidlertid ikke kun klimaet, der har fået iværksætterens mundvige til igen at kravle opad.
»Spanierne er langt mere åbne og imødekommende end danskere. Jeg er blevet taget rigtigt godt imod overalt, og sådan er det for de fleste, som flytter herned. Hernede er jeg en indvandrer som Mohammed i Danmark, og når jeg tænker på, hvordan danskere behandler ham, er jeg lykkelig for den varme, som spaniere har mødt mig med,« siger Claus Sørensen.
Tredje ingrediens i den lykkelige tilværelse er pengene. Han har brugt flere år på at få hjemmesiden op at køre og sprede kendskabet til den. Undervejs har det ifølge Claus Sørensen haft stor betydning, at han »ikke er blevet flået i skat som hjemme i Danmark«.
Det sparsomme overskud de første mange år blev mest af alt investeret i udviklingen af www.feriebolig-spanien.dk. I dag er hjemmesiden og dens mange boligannoncer eksempelvis oversat til i alt 10 sprog, så også tyskere, briter, svenskere og franskmænd nu har adgang til ferieboligerne.
Lettere for iværksættere
Claus Sørensen fortæller, at han kender en del danskere i Sydspanien, som har bosat sig i Spanien pga. det lave skatteniveau.
»En af mine bedste venner driver eksempelvis et it-firma i Aalborg hernedefra. I dag kan meget klares over telefonen eller en videokonference, og jeg kender flere og flere, der på den måde udnytter en gunstigere beskatning i Spanien til at gøre det lidt mindre surt at være iværksætter,« siger Claus Sørensen.
Det værste ved at bo i Spanien er afstanden til venner og familie i Danmark. Indimellem har det været hårdt at undvære kaffen hos bedsteforældrene i weekenderne.
Men når det er sagt, er afstanden til Danmark overkommelig.
»Jeg plejer at trøste min mormor med, at jeg kan besøge hende ligeså hurtigt som min fætter, der bor på Amager,« siger Claus Sørensen. Mormoren bor i Give, hvor han også er født og opvokset.
Selv om han stort set kun har rosende ord tilovers for spaniernes menneskelige egenskaber, er der et enkelt punkt, hvor de kan lære noget – meget, faktisk – af danskerne. Spanierne er nemlig notorisk dårlige til organisering.
Claus Sørensen kommer med et eksempel.
Den svære planlægning
»Man lægger tydeligt mærke til det under et boligbyggeri. Når spanierne har besluttet sig for at bygge et hus eller en ejendom, går de i gang med at bygge huset eller ejendommen. Danskerne går først i gang med at byggemodne grunden med kloakering og veje for så at bygge huset til sidst. I Danmark er vi meget bedre til at planlægge og organisere end hernede,« siger Claus Sørensen.
Sen planlægning
Han kan i øvrigt se samme mønster, når det gælder ferieplanlægning.
»Vi har registreret på vores hjemmeside, at danskere, svenskere og tyskere går i gang med at lede efter en feriebolig allerede i januar og februar. Spaniere og italienere er først ved at komme i omdrejninger nu,« siger Claus Sørensen.
En problemstilling, som han også oplever på hjemmefronten. Han er nemlig gift med en lokal kvinde, og af samme årsag er det fortsat uafklaret, hvor sommerferien skal tilbringes.
Finanskrisen og den hårdtprøvede spanske samfundsøkonomi har ikke fået Claus Sørensen til at ryste på hænderne. Det har snarere fået ham til at hæve dem i jubel uden – understreger han – at det skal forstås hoverende.
»Ejerboligmarkedet er virkelig presset hernede. Især i de såkaldte turistområder, hvor der er bygget et hav af ferieboliger, som mange er kommet til at købe lidt for dyrt. I dag kan de ikke sælge den igen, og de prøver i stedet at få en indtægt ved at leje den ud. Det har boostet antallet af boliger til leje på vores hjemmeside,« siger Claus Sørensen.
Vender aldrig hjem
Han bor sammen med sin kone Mariangeles i et stort hus i Málaga med direkte udsigt over vandet. Sammen har de børnene Paula på ni år, Nicolai på seks år og Oliver på et år.
Claus Sørensen har for længst gjort op med sig selv, at han aldrig vender tilbage til Danmark, selv om hustruen er med på at prøve det, hvis han skulle få lyst.
»Nej, vi har det ganske enkelt for godt hernede. Jeg husker stadig, hvordan det var at tage på arbejde derhjemme i regn og slud alt for tidligt om morgenen. Det ønsker jeg ikke at vende tilbage til. Samtidig vil jeg gerne videreudvikle min virksomhed og er bl.a. gået i gang med en ny hjemmeside, hvor man kan leje luksuslejligheder rundt om i verdens storbyer,« siger Claus Sørensen.