Frankrig – Benjamin Møller Hansen – Internationalt udsyn fra Paris

Benjamin Møller Hansen elsker udfordringer, og især dem der vedrører andre lande. Derfor er han taget til Paris for at arbejde i en stor international virksomhed, hvor multikulturalismen blomstrer

 

Efter en række år på et advokatkontor i København, ønskede Benjamin Møller Hansen at prøve kræfter med juraen i en anden kontekst. Han ville ud i verden og møde klienterne ansigt til ansigt. Paris blev byen, hvor han slog sig ned og fik ansættelse hos det franske svar på ISS, firmaet Sodexo. Her sidder han som virksomhedsjurist i deres Contract Management Team, hvor han rådgiver omkring de helt store kontrakter med lande over hele verden.

 

I mødet med andre kulturer

Benjamin Møller Hansen har altid været drevet af udfordringer, og især udfordringer, der handler om at møde folk fra andre kulturer. I Contract Management Teamet hos Sodexo har han kolleger fra Chile, New Zealand, Italien, England og Frankrig, og han rejser rundt til bl.a USA, Kina, England og Tyskland for at rådgive omkring kontrakter, så kulturelle udfordringer er der nok af i hans dagligdag.

»Det kræver, at man respekterer andres kulturelle kodeks og ikke kun tager udgangspunkt i sig selv,« siger han og fortæller, at hans job i Sodexo har fået ham til at reflektere over, hvordan danskerne tilgår andre kulturer:

»Som danskere er vi ikke så gode til at anerkende, at vores måde at gøre tingene på, ikke nødvendigvis altid er den eneste rigtige. Danmark er et meget homogent land, og det kan man godt mærke på den måde, vi tilgår andre kulturer. Det bliver meget sort og hvidt, og vi bliver nemt snæversynede i stedet for at være nysgerrige på, hvordan andre kulturer håndterer tingene.«

Da han startede hos Sodexo skulle han også selv vænne sig til den hierarkisk stejle kultur, der herskede i virksomheden.

»Det er ikke unormalt, at en overordnet ikke hilser på en person lavere i hierarkiet. Og skulle det ske, at et bonjour bliver sendt ned ad i hierarkiet, er man vous og ikke tu. Jeg skal ikke afvise, at jeg et par gange har fået sendt et upassende tu af sted, hvilket dog er blevet taget med et smil,« fortæller Benjamin Møller Hansen.

 

Den seriøse dansker

I hans afdeling har han også mærket de kulturelle forskelle kollegerne imellem, fortæller han.

»Hvis vi har en nærtstående deadline, er det ikke usædvanligt, at min kollega fra Chile kan finde tid og overskud til at pleje de solciale relationer og drikke en kop kaffe, hvor jeg er meget målorienteret og fast fokuseret på deadline. Det har resulteret i, at folk kigger på mig som meget seriøs og lidt hård i min tilgang,« siger han, men fortæller, at han ikke har noget imod at være den, der går forrest, når deadline skal nås. Og faktisk mener han, at det var synergien i afdelingens forskellige kulturer, der i november i år kårede dem som det bedste Contract Management Team i hele Frankrig. Det har fået ham til at konkludere, at: »skal man levere resultater og et godt indtryk i en international, hereunder fransk, virksomhed, kræver det ikke alene gode professionelle egenskaber og høj arbejdsmoral, men ligeledes en høj social intelligens og korrekt prioritering.«

 

Metro-boulot-dodo

Paris har alt, hvad Benjamin Møller Hansen og hans franske kæreste har brug for lige nu. De arbejder begge to hårdt i hver deres anerkendte firma, kommer sent hjem, sover og tager på arbejde tidligt igen dagen efter.

»Pariserne har et udtryk, der hedder ’metro-boulot-dodo, der betyder, at folk ikke laver andet i Paris end at tage metroen, gå på arbejde og gå hjem at sove,« siger Benjamin Møller Hansen, men forklarer, at byen også har mange andre skønne ting at byde på. F.eks. går pariserne meget på fortovscafeer, hvor de vender dagens begivenheder. Det samme skulle Benjamin og hans kæreste have været fredag d. 13. november, hvor terrorister skød og dræbte 130 unge mennesker. Men på grund af Benjamins kærestes sene arbejdstider, valgte de at blive hjemme.

»Jeg kan huske, at hun lige nåede at komme ind ad døren. Jeg så nyheder, og ingen vidste, hvad der foregik. Det var en meget voldsom oplevelse for min kærsete, for det rammer lige ned i franskmændenes nationalfølelse. Hun var så uheldig at have en tidligere kollega, der blev dræbt den aften,« fortæller Benjamin Møller Hansen. Da han kom på arbejde om mandagen, kunne han tydeligt mærke, at angrebene havde påvirket de franske kollegaer på en anden måde, end angrebet på Charlie Hebdo i januar.

»Ingen sagde noget. Man smilte ikke, og det var meget svært at vide, hvordan man skulle agere. Denne gang var det et angreb på unge mennesker, og man vidste det var sandsynligt, at der var nogen, der kendte nogen, der var blevet offer for det,« siger han. Efter et par uger begyndte pariserne dog at indtage fortovscafeerne igen, og Benjamin Møller Hansen tror, at alle er enige om, at de ikke vil lade sig kue af terroren.

 

Kæresten vil til København

Benjamin og hans franske kæreste forventer ikke, at de vil blive i Paris for altid, og kæresten er allerede ivrig efter at komme tilbage til København. Det vil Benjamin Møller Hansen også gerne på et tidspunkt.

»På sigt ser jeg umiddelbart mig selv vende tilbage til København, hvor livskvaliteten er bedre end i Paris. Hermed ikke sagt, at København bliver den næste eller endelige destination.«

 

BLÅ BOG

Fulde navn:

Benjamin Møller Hansen

Alder: 

31

Uddannelse og årgang:

Cand.jur., Århus Universitet, 2011

Udenlandsophold i et semester som en del af kandidatgraden, international jura, Universidad de Deusto, Spanien.

Advokatuddannelsen fra 2011, Advokat.

Virksomhed:

International Large Accounts/Corporate, Sodexo S.A., Paris, Frankrig.