Sydafrika – Johnny Ohgrøn Hansen – Dit Netværk Betyder Alt I Sydafrika

Johnny Ohgrøn Hansen lever af at lyse vejen for danske investorer i Sydafrika. Han er guide, døråbner og problemknuser i én og samme person i et land, hvor man ikke når langt uden at kende de rigtige mennesker.

af THOMAS JØRGEN SEERUP – Maj 2012

Kan man få succes i Afrika? Det kan man ifølge Johnny Ohgrøn Hansen. I snart seks år har han boet i Johannesburg i Sydafrika, hvor han lever af at guide og rådgive danske investorer med eventyr i blodet, ligesom ham selv.Til daglig leder han udviklingsfonden IFUs regionale kontor – en dansk fond der tilbyder medfinansiering til lovende investeringer i udlandet og Johnny Ohgrøn Hansen som guide, døråbner og bestyrelsesmedlem.
»Jeg har mange hatte på,« som Johnny Ohgrøn Hansen selv udtrykker det. Han er fondens mand i det sydlige Afrika, og ham der får tingene til at ske ved at bruge sit omfattende netværk. Det har han været de seneste to år. Blandt andet sidder Johnny Ohgrøn Hansen i bestyrelsen for et fiskeriselskab i området omkring Cape Town, en tekstilvirksomhed i Durban-området og en kvægfarm i Mozambique – alle danskejede virksomheder som altmuligmanden har været med til at starte og i dag rådgiver.
»Det er meget forskelligt, hvad jeg laver, men jeg bidrager primært med min viden om de lokale forhold og markedet. For et par dage siden havde jeg f. eks. besøg af en flok svineavlere fra Danmark, der overvejede at starte en produktion hernede og ville vide mere om området,« fortæller Johnny Ohgrøn Hansen, der oplever en stadigt stigende interesse fra danske virksomheder, som ønsker at udforske kontinentets mange “sorte pletter” og udnytte potentialet.
Det skyldes presset på hjemmemarkedet, mener han. Danmark var for lille Selv flyttede Johnny Ohgrøn Hansen oprindeligt til Johannesburg for at starte sin egen konsulentvirksomhed sammen med hustruen, der er afrikanskfødt. Danmark var blevet for lille og jobbet for kedeligt for den dengang 37-årige dansker, og konen ville gerne bo i sit hjemland – derfor Afrika.
»Inden da havde jeg arbejdet for Dansk Industri i syv år og skrevet forretningsplaner for virksomheder og rådgivet dem i, hvordan de skulle tænke sig godt om, inden de drog ud. Jeg trængte til, at der skulle ske nogle forandringer og ville gerne prøve at starte noget på egen hånd. Det sjove er, at da jeg selv skulle kaste mig ud i det, sprang jeg ud på flade fødder uden at ane, hvordan jeg ville lande,« siger han med et grin.
Det lykkedes dog ægteparret at lande i god behold og få gang i virksomheden, der i dag rådgiver store selskaber som bilproducenten Bentley om strategisk marketing i Afrika.
Begyndelse var dog svær. »De første fire måneder var benhårde og krævede noget af opsparingen, men heldigvis fik vi gang i nogle projekter ret hurtigt, fordi vi havde to sydafrikanske partnere, som havde nogle gode kontakter,« siger han. Det var dog lige ved at gå galt, da det ikke var gået op for den danske nyudklækkede entreprenør, hvad et godt netværk egentligt betyder i et land som Sydafrika.
»Det kom bag på mig, at det ikke er nok at være dygtig, men at det i den grad også handler om netværk. Sydafrika er relativt nyt marked og et netværksbaseret samfund med en stor respekt for de mennesker, man kender i netværket.
Derfor får de mennesker, der befinder sig i netværket, typisk tilbudt opgaverne først,« siger han. Og den lektie har udlandsdanskeren efterhånden lært. »Det har betydet, at jeg har været nødt til at slå knuder på mit danske sind, være mere om mig og gå til forskellige forretningsselskaber,« fortæller han.

Spørger til familien
Blandt andet har han meldt sig ind i en nordisk klub for forretningsfolk i Sydafrika, ligesom han jævnligt inviterer sine kontakter til en kop kaffe og en frokost for at vende verden.
»Det er typisk, at man spørger ind til familien og den slags ting, inden man taler forretning. Det er meget anderledes end i Danmark, hvor man højest spørger, hvordan weekenden gik. Det skulle jeg lige vænne mig til, men på den måde har jeg udviklet et personligt forhold til mange af mine forretningspartnere,« siger Johnny Ohgrøn Hansen.
Udlandsdanskeren er faldet godt til og fremhæver venligheden og fleksibiliteten blandt de lokale som et stort plus. Selvom man må væbne sig med tålmodighed, når tingene tager lidt længere tid, end de gør hjemme i Danmark, siger de lokale oftest hellere ja end nej.
Derudover er det et stort plus, at pengene rækker langt, hvis man altså har dem. Dog er der tre ting, han savner: gamle venner, familie og ristede løg. »Jeg slæber ristede løg med, hver gang jeg er i Danmark. Jeg har hørt, at man kan få det hernede, men jeg har ikke fundet ud af hvor,« siger Johnny Ohgrøn Hansen med et grin.
Det er med andre ord de små ting i livet, han savner som f. eks. samværet med vennerne og familien i Danmark. Dog ser ham dem relativt ofte, da han er “hjemme” fire gange om året i forbindelse med sit arbejde for IFU.
»Det er det gode ved at arbejde for en fond, der har hovedsæde i København, selvom jeg må indrømme, at livet i udlandet har kostet på venskabsfronten. Nogle, som jeg troede, var tætte venner, mistede jeg hurtigt den løbende kontakt med. Det var jeg lidt ked af i en overgang – især i begyndelsen – men måtte sige til mig selv, at det er prisen. De venskaber, man beholder, bliver til gengæld dybere,« siger han.
Til gengæld er hans bekendtskabskreds i Sydafrika vokset eksplosivt med årene og gør det stadigt i takt med, at de nye opgaver melder sig.
Fakta: RÅDGIVNING
Danske virksomheder i udlandet
Investeringsforden For Udviklingslande (IFU) rådgiver og investerer med danske virksomheder i Afrika, Asien og Latinamerika. Det foregår enten i form af aktiekapital, lån eller garantier for at fremme den økonomiske og sociale udvikling i investeringslandene.
IFU har hovedkontor i København, men har regionalkontorer i Kina, Indien, Kenya, Ghana, Kairo og Sydafrika.

BLÅ BOG

Johnny Ohgrøn Hansen

  • 43 år og handelsuddannet.
  • Han er kandidat i matematik-økonomi fra Odense Universitet i 1994 og har en CBA fra AVT Executive Training.
  • Johnny Ohgrøn Hansen har mere end 15 års erfaring som international forretningskonsulent bag sig – bl. a. som rådgiver hos Dansk Industri.
  • I 2010 blev han ansat som ny leder af investeringsfonden IFUs regionale kontor i Sydafrika, hvor han har boet i snart seks år.
  • Han bor sammen sin hustru og deres datter på syv år i Johannesburg i Sydafrika.