USA – Peer Bentzen – Drømmenes mand i drømmenes land

To uger efter, at Peer Bentzen blev headhuntet til drømmestillingen hos Microsoft, blev jobbet nedlagt. Sådan er det tit i USA, men den 41-årige computerekspert har lært at trives med den evige forandring.

Af JONAS HØY BRUUN – Okt 2011

Gennem mange år har Peer Bentzen lavet treårsplaner, hvor han skriver drømme og målsætninger ind i et dokument på sin computer. Hans drivkraft er nemlig en konstant og positiv forandring. Måske derfor har Peer Bentzen i langt de fleste tilfælde også kunnet sætte flueben ud for selv sine største ambitioner, når de tre år er gået.

Den 41-årige computerekspert og master i økonomi har arbejdet på tre kontinenter, han bor i et ældre hus, der næsten er identisk med et, som han selv tegnede engang, og hans to drenge har en særdeles god skolegang. Og for cirka fem år siden gik en af hans helt store drengedrømme så i opfyldelse, da han blev headhuntet til itgiganten Microsofts hovedkvarter i Redmond ved Seattle på den amerikanske vestkyst. »Ud over min familie og mine venner er den eneste konstant i mit liv, at der hele tiden sker forandring,« som han selv udtrykker det.

Uden sikkerhedsnet

Viste sig at kræve en særlig omstillingsparathed.Da Peer Bentzen i 2005 blev forflyttet fra internet-og televirksomheden AOL’s afdeling i Hamborg til dens afdeling i Seattle, gik der kun få uger, før hans jobbeskrivelse blev ændret. Og da han året efter blev headhuntet til Microsoft som Program Manager, gentog historien sig, da hans stilling blev nedlagt, og han måtte i stedet finde plads som Senior Product Manager for Microsofts Windows Liveafdeling.

»Det er selvfølgelig aldrig sjovt, når man ikke har sikker grund under fødderne, og flere gange har jeg da også følt, at jeg var tæt på at ryge ud over afgrunden. Der er intet sikkerhedsnet i USA – specielt ikke som udlænding.

Det er noget, som man må være forberedt på herovre, og heldigvis har jeg formået at holde mig oprejst,« siger Peer Bentzen. I det hele taget har den 41-årige økonom, der er født i Aarhus, men opvokset på landet i den lille vestfynske by Aarup, erfaret, at det kræver en villighed til at bygge sit liv op omkring arbejde, hvis man vil drive en erhvervsmæssig karriere i udlandet – specielt hos en verdensomspændende virksomhed som Microsoft. Arbejdsdagene er lange, ferierne er korte, og det forventes, at man hele tiden står til rådighed.

Hurtigt kammeratskab

Selv når Peer Bentzen er kommet hjem fra arbejde, er han mentalt stadig på sit kontor og kan træffes på mail og mobiltelefonen. »Eksempelvis er det blevet en fast rutine, at jeg først læser og svarer på en stor del af mine e-mails, når jeg kommer hjem. Så har jeg jo mere tid til det andet arbejde i arbejdstiden,« siger Peer Bentzen.

Hans arbejdsliv i USA er da også præget af en høj grad af konkurrence, som knytter kollegerne tæt sammen, men også gør forholdet til medarbejderne overfladisk. Det er nemlig ikke unormalt, at man inden for de afdelinger, man arbejder i, får en fælles målsætning, som man skal leve op til. »Der er en stor samarbejdsbejdsområde vilje og et enormt engagement, og der opstår meget hurtigt kammeratskab.

Jeg har ind imellem klaret kollegers opgaver, selv om de intet har med mit arat gøre og det samme den anden vej rundt. Men meget af det bliver gjort, fordi vi er bundet af hinandens indsats,« fortæller han. Til gengæld er amerikanerne bedre til at tage imod udlændinge, end det har været tilfældet i mange af de andre lande, som Peer Bentzen tidligere har været i. Ved siden af arbejdet har han fået mange gode venner, og når Seattle samtidig giver både ham og hans familie optimale forhold til at dyrke flere af deres passioner som skiløb, sejlads og bjergbestigning, har det været nemt at falde til.

Next stop? The top?

cv, kan man dog godt mistænke ham for snart at ville videre til nye udfordringer.

Til trods for hans relativt unge alder tæller destinationerne på hans arbejdspladser og studieophold allerede Wales, England, Laos, Thailand, Belgien og Tyskland foruden Californien, ligeledes i USA. Tanken afviser han heller ikke selv. »Jeg befinder mig der, hvor det optimale job er. En af de drømme, som jeg endnu ikke har kunnet krydse af på mine treårsplaner, er en toplederstilling, hvor man har inflydelse på en pro-aktiv måde både for medarbejder, produktet og brugerne/ kunderne – med andre ord: forbedre de omgivelser, som paavirker os alle i hverdagen. Den udfordring vil jeg ikke undvære. Men om det er i Danmark, Tyskland, USA eller et fjerde sted, må tiden vise.«.

Fakta: BLÅ BOG
Peer Bentzen

  • 41 år.
  • Masters i økonomi fra University of London.
  • International Baccalaureate fra United World College of the Atlantic i Wales.
  • Senior Product Manager for Microsoft i Redmond, Washington, USA, siden 2007.
  • Har derudover bl. a. været direktør for AOL i Hamborg, Seattle og San Jose, projektmanager for TDC Internet i Aarhus og Junior Desk Officer i Europa-Kommissionen i Bruxelles.
  • Opvokset i Aarup på Vestfyn.
  • Gift og har to drenge.